Így gondolták újra egyetemisták a lakóházainkat a szentendrei házépítő versenyen

2019. július 29. 10:10

A Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő versenyben elkészült tíz háznál innovatív megoldások születtek valós problémákra – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára vasárnap Szentendrén.

2019. július 29. 10:10
null

György László a verseny záró rendezvényén a példákat sorolva elmondta: a két magyar csapat a „Kádár-kockák” (a magyarországi családiház-építést a hatvanas évek elejétől a nyolcvanas évekig jellemző, négyzetes alaprajzú, általában 100 négyzetméteres, sátortetős háztípus) energiahatékonysági és élhetőségi megújítására törekedett.

A franciák 100 éves sorházaik megújításával próbálkoztak, úgy, hogy kevesebb legyen az épületek energiafelhasználása, és az időseknek is élhetőek legyenek. A thaiföldiek a tradicionális házak felújításánál gumifát használtak.

Az államtitkár hangsúlyozta: az értékelés szempontjai között szerepelt, hogy

a bemutatott technológiák megfizethető áron legyenek elérhetőek.

Hozzátette, a román csapat, amely a 4-6 szintes panelházakra épít rá árnyékoló teraszt, már el is kezdte a házak értékesítését.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy a házak nagy része Szentendrén marad „modern skanzent” alkotva, amelyet a későbbiekben további, korszerű technológiával épített házak egészítenek ki.

Az elkészült házak szeptember végéig megtekinthetők.

A három kontinens, nyolc ország, huszonhét felsőoktatási intézmény és csaknem 400 versenyző részvételével Szentendrén megtartott Solar Decathlon Europe 2019 első helyezettje a francia Habiter2030 csapat lett, a második a holland MOR, a harmadik helyen a román Over4 csapat végzett – tudta meg az MTI a verseny szervezőitől.

A győztes francia habiter2030 team elnevezésű csapat tagjai az általuk épített mintaház előtt a Solar Decathlon Europe 2019 egyetemi innovációs házépítő verseny eredményhirdetéssel egybekötött záró ceremóniáján Szentendrén 2019. július 28-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

(MTI, borítókép: MTI)

 

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
apika2
2019. augusztus 07. 17:47
...ennek legalább van értelme. Sok más kategóriában kellenének ilyen innovációs versenyek - vagy ha vannak, nagyobb publicitást kellene kapniuk.
nemecsekerno_007
2019. augusztus 02. 19:09
Jaja, ez nagyon jó dolog.... Kevesebb Heller, több ilyen téma...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!