Ezért hasonlít a Bosszúállók-film az energiapiacra

2019. május 24. 10:29

Az energiapiaci helyzet leírására nincs is jobb, mint a Bosszúállók-történet – Matt Smith, a ClipperData kutatási igazgatója legalábbis a Marvel „Bosszúállók: Végjáték” című filmjéhez hasonlította azt, ami manapság az energia piacán történik. Vigyázat, spoilerek!

2019. május 24. 10:29
null

A Bosszúállók: Végjáték című film több mint 350 millió dollár bevételt termelt eddig az Egyesült Államokban, ami globális szinten elérte az 1,2 milliárdot is. A Clipper Data kutatója szerint a (pénzügyi) sikertörténet több valós tanulsággal is szolgál az energiapiaci helyzetre vonatkozóan.

Ha például a galaxis őrzői OPEC-tagok lennének, akkor Mordály (a galaxis őrzőinek egyik tagja) valószínűleg Szaúd-Arábiát képviselné, mivel erre a filmre ő is szinte magára maradt. „Először csökkenteniük kellett a termelést az árak növelésének érdekében és most, Trump elnök befolyása alatt meg kell erősíteniük a termelést az árak csökkentésének érdekében” – mondta Smith az országra vonatkozóan. Mordály, a mosómedve éppúgy magányos maradt és egyedül, saját ravaszságával kellett megküzdenie a világgal, ahogyan Szaúd-Arábia is fordulatos módon igyekszik befolyásolni a piacot.

Emellett Hulk, a zöld szörnyeteg és másik arca, Dr. Bruce Banner az amerikai palaforradalomra emlékeztetik a kutatót. „Az agy és az izomzat kombinációja”, azaz „a technológiai fejlődés és a rendelkezésre álló erőforrások” együttesen növelték az Egyesült Államok gáz- és olajtermelését rekordmagasságokba a kutató szerint. Ezek szerint az USA is valamiféle zseni, akiben ott lappang ugyanakkor az izomszörny is ha kell, így Amerika kreatívan és magas technológiával fért hozzá a mélyben szunnyadó kincsekhez, amelyeket egyre hatékonyabban képes kitermelni.

Smith még a Vasember és texasi megújuló energiaforrások között is párhuzamot talált. Bár a szél- és napenergia környezeti szempontból hősnek tekinthetők, jelen pillanatban mindkettő támadás alatt áll. Texasban egyes érdekcsoportok ugyanis épp ezen zöldenergiák adókedvezményeinek és támogatásainak megvonását szorgalmazzák, így hősünknek óriási nyomást kell kibírnia, ha túl akar élni – zárta fejtegetéseit az energiapiaci szakértő.

Az a pénzösszeg egyébként, amit a film globális szinten termelt – 1,2 milliárd dollár – hasonló lehet azzal az összeggel, amit az Egyesült Államok állampolgárai költenének napi szinten, ha az üzemanyagárak gallononként elérnék a három dollárt. És bár jelenleg a nemzeti átlag 2,89 dollár körüli, Smith szerint hamarosan elérheti a három dollárt.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvánkeve
2019. május 31. 14:03
Az energiapiac leginkább a tatárjárásra és a spanyol inkvizicióra hasonlít, de ezeket nem lehet a moziban megnézni.
Akitlosz
2019. május 28. 21:29
Arra nem hasonlít, de kellett valami ürügy, hogy cikknek álcázva reklámozhassa a Mandiner.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!