Az emberiség önmagának tartozik

2019. március 19. 09:00

A globális gazdasági keretrendszernek nem működési „hibája”, hanem működésének módja a folyamatos, GDP arányos globális adósságszint emelkedés.

2019. március 19. 09:00
null
Tapaszti Attila

„A magas adósságállományok kezelése akár technikai kérdésnek is tűnhet, azonban előfordulhat, hogy a jelenlegi status quo mellett a globális gazdasági keretrendszernek nem működési »hibája«, hanem működésének módja a folyamatos, GDP arányos globális adósságszint emelkedés. A nemzetközi intézmények elemzéseiben hangsúlyozott pénzügyi destabilizáló hatásával (lásd Minsky moment), valamint társadalmi és politikai kockázatával (egyenlőtlenség, polarizáció stb.) együtt.

Hitel = Pénz

Először is érdemes tisztázni, hogy a bankszektor a hitelezés folyamán nem pénzügyi megtakarításokat közvetít, azaz nem meglévő betéteket helyez ki. A bankszektor a hitelezéssel – aminek előfeltétele a folyamatos hitelkereslet – »új« pénzt teremt (saját devizában), más szavakkal vásárlóerőt allokál a hitelfelvevő számára.

Az új vásárlőerő teremtés addicionális keresletet generál (pontosabban a potenciális keresletet »finanszírozva« keletkezik a vásárlóerő) a fogyasztási, beruházási javak vagy a meglévő reál és pénzügyi eszközök iránt, ez pedig valamilyen szintű GDP növekedést jelent. A növekedés (és az esetleges infláció) mértéke az adott gazdasági kondícióktól (elsősorban kapacitáskihasználtságtól, ennek keletkezési ütemétől stb.) függ. A magas globális adósságállomány másik oldala a globálisan magas betétállomány; globálisan a nettó adósság természetesen nulla, az emberiség »önmagának« tartozik.”

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2019. március 20. 11:50
"Ezért "kellenek" a háborúk, mert akkor le lehet nullázni az adósságot..." - írja. Nem. A levezetéshez "elegendőek" a válságok. Mint a példák is mutatják. Szerző sztem csak azt akarja mondani, hogy az eladósodás a globális rendszer természetes velejárója. Magyarán önmagában az adósságállomány növekedése még nem válságtünet. Fontos megjegyezni természetesen, hogy ez nem csak a "globális", hanem a "lokális" (nemzeti) kapitalista rendszereknek is a sajátja.
ellenforradalmár
2019. március 19. 17:32
Ezért "kellenek" a háborúk, mert akkor le lehet nullázni az adósságot. De mivel senki sem szereti a háborút, ezért mindenki abban érdekelt, hogy a végtelenségig fújjuk a lufit...
szandi-mandi
2019. március 19. 16:46
Az emberiség annyira önmagának tartozik, hogy akár el is engedheti önmagának az összes adósságot. Remélem a honoráriumot is az emberiség kapja ezért a szellemi ccúcsért.
nemecsekerno_007
2019. március 19. 12:32
globálisan a nettó adósság természetesen nulla, az emberiség »önmagának« tartozik.” Ez elég nyílvánvaló :)))))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!