Az egész piacot elsodorhatják a bitcoin-bálnák

2018. január 04. 10:03

A bitcoin árfolyama nagyon változékony, de tovább növeli ezt a tény, hogy befektetők egy kis csoportjának kezében van a világ bitcoinjainak 40 százaléka. Így ők dróton rángathatják az árfolyamot, ha többen is egyszerre eladásra adnák a fejüket. A kriptovaluta nagy része valószínűleg egymással együttműködő befektetők kezében van, márpedig ezen a piacon kevés szabályozás tiltja a piaci manipulációkat – véli a Bloomberg publicistája.

2018. január 04. 10:03
null

November 12-én valaki 25 ezer bitcoint, akkori árfolyamon 159 millió dollárt mozgatott meg, ezzel kisebb sokkot okozva a piacon. Jól jelzi ezt, hogy a bálnának nevezett nagybefektetők, akik a bitcoinok nagy részét birtokolják, mennyire befolyásolhatják a piacot. Márpedig elég valószínű, hogy a rendkívüli árfolyamemelkedés miatt sokan a kezükben lévő elektronikus valuta egy részét már pénzzé szeretnék tenni. Ezzel példátlan árfolyamesést idézhetnének elő Olga Kharif szerint.

Az egymást általában ismerő, a bitcoinnal régóta kereskedő befektetők valószínűleg együttműködnek egymással, így manipulálva az árfolyamot. De mivel a bitcoin nem értékpapír, nincsen olyan szabály, amely tiltaná, hogy a befektetők közösen feltornásszák az árakat, majd hirtelen eladjanak mindent. Egyelőre azonban kivárnak, hiszen éppen azért tartják bitcoinban egyre növekvő vagyonukat, mert hisznek a valuta hosszú távú sikerében. Együttműködniük ugyanakkor sokkal könnyebb, mint egy hagyományos pénzpiacon, mivel a bitcoinok 17,3 százalékát birtokolja a száz legnagyobb tulajdonos. 

A bálnák uszonycsapásai a bitcoin világtengerében tehát óriási hullámokat kelthetnek, elsodorva a felszínen gyanútlanul vitorlázó kisbefektetőket.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
august
2017. december 19. 11:04
:)) Ilyenkor jut eszébe az embernek, hogy a régi 'Ántivilágban a PÉNZ mögött mindig aranyfedezet állt, vagyis kézzel fogható érték. Aztán a puszta papiros. Ma mi áll mögötte? És a bitcoin mögött?
Spiritmonger
2017. december 17. 13:43
Miért is probléma ez? Ugy tudom, hogy nem kötelező a használata.
istvánkeve
2017. december 13. 23:44
A teljes igazsághoz (ha van ilyen!) az is hozzátartozik, hogy minden nagybefektetö, söt még minden börzén regisztrált vállalat is végez "árfolyamkozmetikát." Az utóbbiak az éves nyereségük 30-50 %-ig is!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!