Visszatér a termelékenység növekedése

2017. november 08. 09:36

A robotok valójában nagyon kevés munkát vettek át tőlünk az elmúlt években.

2017. november 08. 09:36
Dean Baker

„A termelékenység éves rátája 3 százalékkal nőtt 2017 harmadik negyedévében. Míg e jelentés kis figyelmet kapott, ez nagyon jó hír lehet. (...)

A szokásos történetekkel szemben, miszerint a robotok elveszik a munkánkat, a robotok valójában nagyon kevés munkát vettek át tőlünk az elmúlt években. A termelékenység növekedése, amely épp azt az ütemet méri, amellyel a robotok és más technológiák helyettesítik a munkaerőt, rendkívül lassú volt az elmúlt években. Valójában kevesebb, mint egy százalék volt az elmúlt öt évben éves szinten.

Ezzel szemben a termelékenység növekedése átlagosan közel 3 százalékos volt 1995 és 2005 között. Ez volt a második világháborút követő hosszú fellendülés alatti növekedési ütem is 1947 és 1973 között. A termelékenység növekedése tette lehetővé a bérek és az életszínvonal gyors emelkedését, különösen a háború utáni években, amikor az erős szakszervezetek és kormányzati politikák biztosították, hogy a dolgozók is részesüljenek a növekedés gyümölcseiből. (...)

Van okunk azt hinni, hogy fordulóponthoz érkeztünk. Amikor a munkapiac feszessé kezd válni és a bérek emelkednek, az alacsony termelékenységű munkahelyek eltűnnek, mert többé nem profitábilisak a vállalatok számára. (...)

Legalább további két negyedévben akarunk erős termelékenység-növekedést látni ahhoz, hogy bátran kijelenthessük a fordulatot, de a legfrisseb adatok egyértelműen jó hírnek számítanak és figyelmet érdemelnek. Többek között azt is jelentik, hogy már most, adócsökkentés nélkül itt van a gyorsabb növekedés, amit Donald Trump ígért az adócsökkentésének hatására. Ez rossz hír lehet az egy százaléknak, amely az adócsökkentés nagy részét élvezné, de jó hír mindenki másnak.”

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ultima Ratio
2018. február 12. 11:14
lol, micsoda éleslátás, a traktor meg a számítógép robot :D :D eszerint a traktor felszánt a paraszt nélkül is :D
még fokozza
2017. november 08. 22:47
Az embert a kreatív gondolkodás teszi emberré. A munka a robotok dolga.
gabor7th
2017. november 08. 12:29
Rossz dolgokban reménykednek: http://ujtechkor.blog.hu/2017/08/22/megeri-e_az_ipar_4?utm_source=mandiner&utm_medium=link&utm_campaign=mandiner_201711
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!