Az óramű pontossága és a civilizáció

2024. március 21. 06:34

Az utóbbi ötven évben a technológiai fejlődés karakteresen baloldali témává vált, holott nem sokkal korábban keresztény, konzervatív szerzők alkották meg a terület filozófiai alapműveit. Friedrich Georg Jünger közülük is kiemelkedik – ideje használnunk az agyát.

2024. március 21. 06:34
Böszörményi-Nagy Gergely
Böszörményi-Nagy Gergely

Friedrich Georg Jünger (1898–1977) német költő és esszéista közel nyolcvan esztendővel ezelőtt, a világháború árnyékában megjelent, The Failure of Technology: Perfection Without Purpose (a technológia kudarca – tökéletesség cél nélkül) címet viselő kötetében a legkeményebb ismert kritikát gyakorolja a gépesített civilizációra. Senki nem kutatta ilyen mélyrehatóan, hogy az elviekben az ember szabadságát szolgáló eszközök miért válnak rövid időn belül az egyén gazdasági, politikai és társadalmi szolgaságának eszközeivé – hogy mi az összefüggés a mindennapi élet mechanikus folyamatokra bontása és aközött, hogy a modern ember egyéniségét, egyensúlyát veszti, miközben egyre védtelenebbnek érzi magát.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­A­­­ ­d­ö­­­g­­­ö­­­s­ ­­­l­­­á­n­­y­o­k­­ ­­­v­­á­­r­­n­a­­k­­­ ­­­r­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!