Robotflotta az amszterdami csatornákon

2016. szeptember 24. 09:00

Autonóm csónakok orvosolnák az amszterdami vízi közlekedés problémáit. Közben természetes környezeti adatokat is gyűjtenének. A projekt iskolát indíthat el, más nagyvárosok is követhetik a példát.

2016. szeptember 24. 09:00

Az MIT és a Fejlett Nagyvárosi Megoldások Amszterdami Intézete (AMS) összeállt, hogy autonóm csónakokból álló flottát teszteljen a csatornákon. A robocsónakok (robot + boats, azaz roboats, ami egyben a projekt neve is) első prototípusait 2017-ben eresztik vízre.

Logisztikai platformot is fejlesztenek hozzájuk, amivel dinamikus infrastruktúrát igyekeznek létrehozni a város vízi útjain. Sőt, szenzorrendszerekkel a vízminőséget és a közegészségüggyel, szennyezettséggel, környezettel kapcsolatos észrevételekre, előrejelzésekre alkalmas más adatokat is gyűjtenek.

„Javakat és személyeket szállító, ideiglenes úszó infrastruktúra, például órákon belül össze- és szétszerelhető igény szerinti hidak vagy emelvények kialakításában közreműködő autonóm csónakflottát képzelünk el” – nyilatkozta az MIT Városi Tanulmányok és Tervezés Tanszékén tanító Carlo Rotti.

Az eredmények más városokat is arra ösztönözhetnek, hogy autonóm technológiákkal oldjanak meg közlekedési, mobilitási és vízminőségi problémákat.
 

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!