Dél-Afrika új szuperszámítógépe

2016. szeptember 02. 11:30

Gepárd névre hallgat a Fokvárosban üzemelő szuperszámítógép.

2016. szeptember 02. 11:30

A dél-afrikai Nagyteljesítményű Számítási Központ (CHPC) Lengau szuperszámítógépének rendeltetése, hogy az ország nemzetközi tényezővé váljon a szuperszámításokban. A fokvárosi CHPC komputerének neve gepárdot jelent, nem véletlenül.

A május óta üzemelő gép a leggyorsabbakat rangsoroló júniusi Top500 lista 121. helyezettje. 1013 szerver támogatja az 5 petabájt tárkapacitású, 24 ezernél több magos, 56 Gbps maximális sebességű és egy petaflop gyorsasággal számító masinát.

Happy Sithole, a CHPC igazgatója elmondta, hogy a központ kutatásai a vegyészetre, bioinformatikára, csillagászatra, számítógépes mechanikára, mérnöki alkalmazásokra és rendszerekre, földtudományokra, köztük a klímaváltozásra terjed ki. Nagyteljesítményű számításokban (HPC) a tudomány fejlődésén túl az ipar korszerűsítéséhez is szeretnének például virtuális prototípuskészítéssel hozzájárulni.

Nagyteljesítményű számításokkal az afrikai kontinensen egyedül a CHPC foglalkozik, így abszolút különleges pozíciót élvez partneri kapcsolatai kiépítésében.

„A HPC a fejlődő országokban létszükséglet a versenyképességhez. Azokat az ipari és tudományos területeket szeretnénk felpörgetni, amelyekben Dél-Afrika versenyképes. Az ambíció megvan hozzá” – magyarázza Sithole.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!