Így lát és tájékozódik egy önvezető autó

2016. január 19. 07:16

Az Nvidia a CES 2016-on mutatta be hogyan modellezi le és „látja” a környezetét egy automata gépjármű.

2016. január 19. 07:16

Az önvezető autók titka az, hogy egy halom kamera és szenzor folyamatosan tájékoztatja a benne lévő számítógépet a környezetről és a forgalomról. Gyakorlatilag egy embert (annak az érzékszerveinek a működését) modelleznek le, csak a gép sokkal több információt dolgoz fel egyszerre. 6 kamera és 4 LIDAR figyeli folyamatosan az utat és a környezetet. A LIDAR (Light Detection and Ranging) a legfontosabb, a lézer lapú távérzékelés építi fel azt a képet (ez látható a videón is)  amiben a gépjármű mozog és ez figyelmezteti a többi jármű pillanatnyi helyzetére is, amivel a pozícióját azonnal korrigálni is tudja. A LIDAR szerencsére a látható fény, az ultraviola és az infravörös tartományban is működik, tehát sokkal pontosabb, mint az emberi szem, a tárgyak távolsága egyszerűbben és tökéletesebben meghatározható vele.

A „rendes” kamerák is kulcsfontosságúak, 6 halszemoptikás kamera 8.000 pontból építi fel a környezete 3D-s képét (30 frame/s), a LIDAR ezt korrigálja és pontosítja (itt centiméterekben gondolkodnak a számítógépek). A felépített környezet folyamatosan mozog, a belelépő más járművek és tárgyak rögvest az önvezető jármű számítógépét a mozgásának és sebességének a korrigálását készítik elő, tehát nem érhetik meglepetések. Ezenkívül maga egy GPS rendszer is gondoskodik arról, hogy az autó a térképen lévő helyét is ellenőrizze folyamatosan és a várható akadályokról (baleset, veszélyek stb.) is értesítse a fedélzeti elektronikát. A videót a CES 2016-on mutatták be, hogy bemutassák mennyire bonyolult rendszer működik az önvezető autók koncepciója mögött.

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
blicc
2016. január 20. 00:27
Ujsàghìr 2035-ből: az uberes sofőrök lezárták a Bajcsy-Zsilinszky utat, tiltakozásul a vezető nélküli személyszállító gépjárművek elterjedése miatt.
néhai Ch.Pilot
2016. január 19. 20:46
Ennél én még részegen is jobban látok. :-) Nos, a taxi- és buszsofőrök elveszítik majd az állásaikat, ez tuti. Viszont szerintem a gyilkosságok egyik elterjedt formája lesz meghekkelni a fedélzeti számítógépet és összeütköztetni két automobilt, vagy fának irányítani. Amíg lehet, én be nem szállok sofőr nélküli gépkocsiba és az enyémet is magam vezetem. A vezetés élménye egyébként is fontos. Csak beülni egy bádog (vagy inkább ma már kompozit anyagokból összeállított) kaszniba és mint dobozos hal elvitetni magam A--ból B-be, ez dedós dolog. és egy fontos képességét megint elveszíti majd az ember. Egyre korcsosulunk :-(
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!