Átlagon felüli az idei szőlőtermés

2015. szeptember 23. 08:50

2,7 százalékkal több must van a pincékben idén, mint az elmúlt ötéves átlag, derül ki friss uniós számokból. A 171 milliós teljes uniós mustmennyiség 81 százalékát Franciaország, Olaszország és Spanyolország adja.

2015. szeptember 23. 08:50

A német borvidékeken is dübörög a szüret a Német Borintézet friss közleménye szerint. A leszüretelt alapanyag minőségével a borászok kimondottan elégedettek, a szőlőtőkéknek jót tett a napsütötte, száraz nyár. Az első mustbecslések alapján Németországban idén 8,8 millió hektoliter must került a pincékbe, ami 4 százalékkal kevesebb a tavalyi évhez képest, az elmúlt ötéves, 8,5 millió hektoliteres átlagot ellenben meghaladja.

A komplett EU-s bortermelésre is vannak adatok. A 2015-ös szüretben az unió tagállamaiban 171 millió hektoliternyi mustot préseltek ki: ezzel nemcsak az előző évi, de az elmúlt öt éves átlagot is meghaladó mennyiségű alapanyaga van a borászatoknak. A termés nagy része három országból származik: 139 millió hektoliternyi must, vagyis az uniós mustösszeg 81 százaléka Spanyolországból, Franciaországból és Olaszországból jön. 

A Vinoporton Füle Brigitta szedte össze, milyen szüretre számíthatnak a neves borászatok Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban, az USA-ban és Portugáliában. Mint írja: a sok és jó termés miatt a világ legtöbb borvidékén elégedetten folytatják a szüretet a borászok, sőt: történelmi sikerévjáratokhoz hasonlítgatják az ideit.

A Világgazdaságnak Bock József villányi borász nyilatkozott: szerinte az idei évjárat várhatóan jónak számít majd, és kedvező hír az is, hogy a leszüretelt szőlő mennyisége több lesz a vártnál. Az átlaghoz képest nagyjából 10 százalékkal magasabb a termésátlag idén. A tavalyi, viszonylag kevés szőlőt produkáló évvel összehasonlítva még nagyobb az idei ugrás, hiszen körülbelül egyötöddel több szőlőből készülhet bor idén, mint 2014-ben.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Mojjo
2015. szeptember 29. 15:35
Igen, ezzel természetesen tisztában vagyok, mint ahogy mindenki más is, aki csak minimálisan követi a borok világát, de nem teljesen értem, hogyan is jön ez ide :D
Mojjo
2015. szeptember 27. 13:10
Én meg egyrészt máshogy hallottam, több helyről is, másrészt meg máshogy is látom :) Ha figyelted az idei időjárást, eleve világos, hogy jó évünk van. Nem tökéletes, de elég jó. Amúgy, csak logikai úton, a magasabb árakat általában az szokta indokolni, hogy ha kevés a szőlő, nem tudunk sok bort csinálni, nagyobb költségekkel, kisebb haszonnal kell számolni - ez viszi fel az árakat, láttunk már ilyet. Az, hogy ha azt mondjuk, ogy hűűű, gyerekek, van szőlő dögivel, nem éppen egy árfelhajtó hatású kijelentés, sőt. A minőség pedig önmagában szintén nem az - nem azt jelenti, hogy ugyanazon bor majd drágább lesz, hanem magasabb minőségű hűzasítások, vagy épp fajtaborok is elkészülhetnek ebben az évben, az alapborok mellett. Az alapborok ára ilyenkor, csak önmagában a jó minőségű szőlőtermés miatt nem szokott változni.
1514, 1848: PROTOBOLSI LÁZADÁSOK
2015. szeptember 24. 17:21
kinek? a (termelő-)kereskedőknek biztos. így nehéz lesz luxusárcímkét biggyeszteni a rohadt szőlőlére
Mojjo
2015. szeptember 24. 11:33
A minőség gyenge? Ugyanmár, hol hallottad ezt? :) Kíváncsi lennék nagyon...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!