Vargáék már szüretelnek

2015. augusztus 07. 19:43

A Varga Pincészet egy ordacsehi ültetvényben megkezdte az idei szüretet: a még ősz elején a polcokra kerülő 2015-ös újbor alapanyagát, a csabagyöngyét szedték 15-ös mustfokkal. Tíz-húsz százalékkal több a termés, mint tavaly.

2015. augusztus 07. 19:43

A korai érésű csabagyöngyével kezdődött meg Ordacsehiben a szőlőszüret Európában, jó termés várható, a szőlő átvételi ára nem változik — nyilatkozta a szüret csütörtöki indításakor Varga Bálint, a Varga Pincészet ügyvezetője.

„Európában és az északi féltekén az elsőként beérő szőlőfajta a csabagyöngye. Magyar sajátosság, hogy július végén, augusztus elején már el lehet kezdeni a szüretet, és a következő szüretelhető Irsai is egy hungarikumnak számító fajta lesz” — számolt be az ügyvezető a Balaton Agrár Zrt. területén zajló szüretelés megtekintésével egybekötött sajtótájékoztatón. A kedvező időjárásnak köszönhetően idén eddig keveset kellett költeni növényvédelemre, és az utóbbi 5-6 év legjobb minőségű és mennyiségű termésére lehet számítani a csabagyöngyéből, 15 mustfokkal, mondta el Varga Bálint.

Ebből készül az újbor

Az ebből készülő fehérbort kíméletes hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül palackozzák azonnal, így néhány hét múlva Európa első újboraként kerül a boltok polcaira. A termésátlag 100 mázsa felett várható, ami 10-20 százalékkal több, mint tavaly. Az átvételi ár a tavalyival megegyező, 100 forint plusz áfa lesz kilogrammonként. A többi szőlőfajta átvételi áráról még folynak a tárgyalások, de ott is hasonlóra lehet számítani, mondta Varga Bálint.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
becskerekiz
2015. augusztus 19. 16:40
Kimaradt a hírből, hogy a BB-vel együtt jelentős mennyiséget raktároztak be fagyállóból, répacukorból és tablettából is.
A bevándorlás megszállás
2015. augusztus 19. 16:40
Ugye hogy másnak is feltűnt hogy a Varga pincészet csak 1 fokkal jobb a kannásbornál? Egyszer ittam egy Chardonay-t tőlük, olyan savanyú volt mint a citrom
MINDEN SÉMIT KIRAKNI EURÓPÁBÓL
2015. augusztus 19. 16:39
ez - remélem - csak REKLÁMSZÜRET! hogy a vargapincészet bekerülhessen a sajtóba
csender
2015. augusztus 19. 16:39
Hajrá!!! Egy hektó 15-ös mustból csinál varga három hektó tizenegyes csígert, amit palackonként 800-ért ad majd. 300 százalékos haszon. Jó "magyar" ember.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!