A Smart Vineyard az év agrárinnovációja

2015. március 26. 19:58

A 2014-es év legjobb agrárinnovációjának választották a szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő precíziós szenzorhálózatot. A díjat a parlamentben adták át.

2015. március 26. 19:58

A beérkezett pályázatok alapján a Magyar Innovációs Szövetség a 2014-es év legjobb agrár innovációjának választotta a szőlőfertőzések előrejelzését lehetővé tevő precíziós szenzorhálózatot. A Magyar Innovációs Nagydíj pályázati felhívására számos jelentős pályaművet nyújtottak be különböző magyar cégek. A bírálóbizottság a gazdasági mutatók, a műszaki, gazdasági előnyök alapján választotta ki a legnagyobb jelentőségű és már az üzleti életben is sikeres innovációkat. A pályázatra a gazdaság különböző ágazataiból - mezőgazdaság, élelmiszeripar, informatika, vegyipar, egészségipar - érkeztek kreatív és kiemelkedő gazdasági eredményt bemutató pályamunkák.

A parlamentben rendezett ünnepélyes ceremónián a Földművelésügyi Minisztérium Agrár Innovációs Díját Árendás Csaba, a QuantisLabs Kft. ügyvezetője vette át a Szőlőőr / SmartVineyard rendszerért. A díjat átadó dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár beszédében kiemelte, hogy a Szőlőőr rendszer nem csak agrár, hanem környezetvédelmi szempontból is kiemelkedő fontosságú, hiszen a permetszer-optimalizálással segít elkerülni a túlzott vegyszerhasználatot.

A Smart Vineyard lényege, hogy a szőlőföldekre telepített készülékek precíziós szenzorok segítségével mérik azokat az időjárási, mikroklimatikus paramétereket, melyek szerepet játszanak az egyes szőlőbetegségek kialakulásában és terjedésében. A készülékben lévő GSM-kártya feltölti a mért adatokat a szerverre, ahol algoritmusok és matematikai modellek segítségével a rendszer kiszámolja a fertőzés adott területen való kialakulásának valószínűségét. A szőlész szakember pedig a saját webes felületén keresztül tudja figyelemmel kísérni a szőlőjében lévő fertőzéseket.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!