Varga Pincészet: Veszélyben lehet a 2014-es termés

2014. január 13. 16:40

A tavaszias időjárás komoly veszélyt jelenthet a 2014-es szőlőtermésre - írja közleményében a Varga Pincészet. Ha tovább tart az enyhe időjárás, a szőlőben beindulhat a nedvkeringés, és akár a rügyek is kifakadhatnak, amelyek egy erős lehűlés esetén elfagyhatnak. Ez komoly károkat okozhat a szőlőben. Úgy tűnik, a 2013-as évből jégbor sem készülhet a pincészetnél.

2014. január 13. 16:40

Nem csak a hóvirágot, és a gyümölcsfákat, hanem a szőlőt is megtréfálhatja a szokatlanul enyhe téli időjárás – áll a Varga Pincészet közleményében. A pincészet szerint az utóbbi években az időjárás nem volt kegyes a szőlészekkel és a szőlővel sem; hiszen volt, hogy rengeteg csapadék hullott, volt szárazság, légköri aszály, tavaszi fagy és rendkívüli téli hidegek. A 2014-es termés viszont már januárban veszélybe kerülhet azzal, hogy a hőmérséklet folyamatosan bőven fagypont felett van.

A Varga Pincészet tulajdonosa, Varga Bálint telefonban elmondta: a problémát az jelenti, hogy a talaj hőmérséklete nem hűlt le megfelelően. Egyelőre a szőlő mélynyugalmi állapotban van, ekkor képes lenne a növény a legnagyobb hidegeket is elviselni, azonban egy-két héten belül a szőlő átállhat kényszernyugalmi állapotra. Ha tovább tart a meleg és a talaj nyolc Celsius-fok fölé felmelegszik, akkor beindulhat a szőlőben a nedvkeringés, sőt, a rügyek is kifakadhatnak. Ez egy visszafordíthatatlan folyamat, amiben egy hirtelen érkező erős fagy óriási károkat okozhat. Ekkor a virágok mellett akár a növény is szétfagyhat. A talaj hőmérséklete jelenleg Badacsonyban hat-hét Celsius-fok körül van.

A szokatlanul enyhe időjárás miatt a magasabban fekvő, értékesebb, napfénynek jobban kitett ültetvények vannak nagyobb veszélyben, hiszen itt hamarabb felmelegszik az idő, magasabb a talajba besugárzott hőmennyiség. Ezekre a területekre a Balaton is jobban veri vissza a napfényt nem úgy, mint az alacsonyabban fekvő, sík területekre, amelyek általában érzékenyebbek az időjárási viszontagságokra. A termés csökkenése mellett a tartós téli hideg idő elmaradásával később növényvédelmi problémák is jelentkezhetnek a szőlőben. A kártevők, és a gombák könnyebben áttelelhetnek és később nagyobb erőkkel tudják megtámadni a szőlőt.

Az enyhe tél Vargáéknál nemcsak a 2014-es évjáratot, hanem még a 2013-as évjáratot is veszélyezteti, hiszen a pincészet a jégborhoz szükséges szőlőfürtöket még mindig kénytelen a tőkén tartani, amelyek legfeljebb nyolc-tíz napig bírják még egészségesen. A jégbor készítéséhez legalább mínusz hét Celsius–fokos, vagy az alatti hőmérsékletre van szükség. A jégborhoz a mustot fagyott állapotú, túlérett szőlőszemekből préselik, ezért a mustban nagyon magas a cukor koncentrációja.

Varga Bálint elmondta, hogy a jégbor készítéséhez szerencsére is szükség van, hiszen ritkán van lehetőség arra, hogy hosszan mínusz hét Celsius–fok alatt legyen a hőmérséklet, erre általában öt-hat évente kerül sor. Egyelőre úgy tűnik, hogy az idei tél sem fog kedvezni a pincészetnek, ezért a teljes jégbornak szánt termés kárba veszhet. A pincészetnél utoljára 2010-ben készítettek jégbort.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!