Tiltakoznak a tokaji borászok

2013. július 15. 10:24

A tokaji borvidék állítólagos területcsökkenése miatt tiltakoznak a helyi borászok. Ez azért is érdekes, mert a Vidékfejlesztési Minisztérium nem tud ilyen szándékról, ők inkább a tokaji borok értékesítését fejlesztenék.

2013. július 15. 10:24

Tiltakoznak Tokaj-Hegyalján a gazdák a történelmi borvidék szőlőterületének állítólagos lecsökkentése miatt. Butella László, a sárospataki hegyközség szerint amennyiben ez bekövetkezik, az jóval nagyobb pusztítást jelentene a borvidéknek, mint a filoxéravész.

Ifj. Szilágyi László, a Szilágyi Pincészet tulajdonosa szerint nem csökkenteni, hanem növelni kellene a borvidék területét, hiszen számos híres régi dűlő teljesen el van feledve a borvidéken, arról nem is beszélve, hogy azt kellene elérni, hogy a meglévő területeken minőségi bort készítsenek azok jelenlegi tulajdonosai.

A tokaji borvidéken jelenleg több mint 7 ezer hektáron lehetne szőlőt termelni, ezt azonban manapság nem használják ki a helyi borászatok, hiszen csak 5600 hektár szolgálja a borkészítést. Egyes hírek szerint ezt csökkentenék alig 3 ezer hektárra. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint azonban erről szó sincs, a tokaji bornál inkább az értékesítésen van mit fejleszteni, főleg amerikai, orosz és kínai piacokon.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!