Nem károsította a tél a szőlőt

2013. március 23. 17:39

Alapvetően nem károsította a hideg idő a szőlőültetvényeket, nyilatkozta az MTI-nek Varga Bálint, a badacsonyörsi Varga Pincészet tulajdonosa-ügyvezetője. Hasonlóan látja ezt a Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet is: fagykár gyakorlatilag nem volt a tokaji borvidéken.

2013. március 23. 17:39

A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tájékoztatása szerint az enyhe télben jól teleltek a szőlők Hegyalján. A szőlővesszők jól érett állapotban mentek neki a nyugalmi állapotnak. Fagyáskár gyakorlatilag nem volt. (Tavaly majdnem lefagyott a szőlő: tavaly év elején arról írtunk, hogy az egész borvidék azon izgult, vajon lesz-e hidegebb mínusz 17-18 foknál, ott ugyanis végzetes károkat okozhat a tőkékben a fagy. A természet végül megkegyelmezett a tokaji szőlőtőkéknek.) A tíz dűlőből vett minta alapján elmondható, hogy az első rügyemeleten 3,2 százalékban talonban épek. Ez gyakorlatilag elhanyagolható arány a tarcali kutatóintézet tájékoztatása szerint.

A fürtkezdemények száma az első rügyemeleten átlagban 1,02 darab, míg a második rügyemeleten 1,82 darab átlagosan, ami jónak mondható. A szakemberek vizsgálták az atkák előfordulását is a rügypikkelyek-, illetve a kéreg alatt. Az első rügyemeleten a rügyek 8,2 százalékában volt atka, a második rügyemeleten a rügyek 1,3%-ában találtak kártevőt. Az öreg fás részek kérge alatt szinte kivétel nélkül volt levélatka, átlagosan 19,1 darab, míg ragadozóatkából átlagosan 7,5 darab.

Mindez közepes fertőzésnek felel meg, de mivel a ragadozóatkák nagy számban előfordultak, itt sem valószínű, hogy lényeges károkozás előfordulna, ezért védekezés a vizsgált területeken várhatóan nem szükséges, áll a kutatók jelentésében.

Vargáék sem látnak nagy gondokat

Alapvetően nem károsította a hideg idő a szőlőültetvényeket - ezt már a Varga Pincészet tulajdonos-ügyvezetője mondta szerdán az MTI-nek Budapesten, a badacsonyi borászok második fővárosi bormustráján. Varga Bálint elmondta: a gazdasági válság miatt Magyarországon visszaesett a borfogyasztás. Ehhez az is hozzájárult, hogy az elmúlt években a kedvezőtlen szőlőtermés miatt a gazdaságok áremelésre kényszerültek.

Az ügyvezető példaként említette saját pincészetét, a badacsonyörsi Varga Pincészetet, amely tavaly 10-15 százalékkal, az idén pedig 15-20 százalékkal emelte középkategóriás termékei árát. Varga Bálint hozzátette, hogy hasonló áremelésekről tud más cégeknél is. Elmondta, visszaesett a hazai borfogyasztás mennyisége: nagyjából 24-25 liter bort isznak fejenként az emberek évente, míg korábban ez a mennyiség mintegy 30 liter volt.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
biszmilláh
2013. március 24. 07:46
Azt' a fuxlival mi a helyzet?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!