Emelkedik a Balaton vízszintje

2013. február 15. 10:20

A sok csapadék hatására 68 centiméterre emelkedett a Balaton vízszintje, a part menti részeken több helyen belvízvédelmi készültséget rendeltek el.

2013. február 15. 10:20

Év eleje óta három Velencei-tónyi vízmennyiség (120 millió köbméter) érkezett a Balatonba, 20 centimétert emelve a víz szintjén. A tó Zala megyei vízgyűjtő területén a napokban lehullott csapadék is tovább növelte a víz mennyiségét, de újabb esőzések kellenek ahhoz, hogy a turisztikai szezonban a fürdőzéshez és hajózáshoz optimális vízszint alakulhasson ki. Az lenne a legkedvezőbb, ha május végére 110 centiméteres lenne vízszint, az elmúlt két rendkívül meleg és csapadékhiányos év után azonban a vízügyi szakemberek elégedettek lennének azzal is, ha 90 centiméter fölé emelkedne a Balaton vízszintje a száraz nyári időszak beköszönte előtt.

Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője elmondta: az elmúlt két napban ritka jelenségnek lehettek tanúi a Balaton partján élők. Egy mediterrán ciklon akkora légnyomáskülönbséget okozott, hogy a széllel társulva kibillentette a tó víztükrét hosszanti irányba, 47 centiméteres vízszintkülönbséget okozva a meder két végén: Balatonfűzfőn 51 centiméteres, Keszthelyen 98 centiméteres vízszintet mért az automata vízmérő. A rendkívül ritka irányú és nagyságú „kilengés” nem okozott károkat, ez annak is köszönhető, hogy a tavat nem borította jég, és alacsony a víz szintje. A sok csapadék hatására a tó déli partján már több helyen védekeznek a belvíz ellen, a Balatonba szivattyúzva a víztöbbletet, ami elenyésző vízmennyiséget jelent a tó víztömege szempontjából, így érdemben nem befolyásolja a víz szintjét. (A február 5-től tartó szivattyúzásokkal eddig 180 ezer köbméter vizet emeltek át a Balatonba, ez mindössze 0,3 mm vízszintemelkedést okoz.)

Az érintett vízi társulatok Balatonbogláron, Balatonőszödön, Szántódon és Zamárdiban is belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Presits Zoltán, a Dél-Balatoni Vízitársulat igazgatója elmondta, a területeiken egy ideje első és másodfokú készültség van érvényben, de csütörtök reggeltől Zamárdinál harmadfokút kellett elrendelni. A belvíz még nem veszélyeztet ingatlanokat, az eltávolítását ugyanakkor több körülmény is gátolja. Egyrészt a szivattyúk motorjait ellopták, ezért újakat kell telepíteni, másrészt egyelőre nem tudják átszivattyúzni a vizet a Balatonba torkolló balatonendrédi vízfolyásba annak magas vízszintje miatt, ezért szükségessé vált a folyam kotrása, kiiszapolása. Ezeket a munkálatokat megkezdték.

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2013. február 15. 12:35
"Egyrészt a szivattyúk motorjait ellopták" de ez persze mindegy, mert ahova szivattyúznának, ott is magas a vízszint, hehe. A közművek ellopása miért nem számít terrorcselekménynek? Hajtson rájuk a TEK! Meg a vonat-hév kábeltolvajokra is!
packó_
2013. február 15. 11:50
Lassan vége a télnek! :-) :-) :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!