VSOP néven összefogott négy balaton-felvidéki pince

2012. november 21. 09:02

A közös szakmai felfogás és a termőhely értékének hangsúlyozása érdekében fogott össze VSOP-Balaton-felvidék néven a Villa Tolnay, a Sabar borház, az Orbán pincészet és a Pálffy Pince. Az összefogás főként közös rendezvényeket jelent majd.

2012. november 21. 09:02

A Villa Tolnay, a Sabar borház, az Orbán pincészet és a Pálffy Pince a gazdasági racionalitáson túl azért fogott össze, mert hasonlóképpen gondolkodnak a borkészítésről és boraikban a termőhelyi adottságokat jelenítik meg. A négy pincészet termőhelyeik sokfélesége miatt a közös rendezvényeken átfogó képet tudni adni a változatos badacsonyi és balaton-felvidéki terroirról.

„Tiszteljük egymás munkáját és szeretjük egymás borait” — mondta Ádám Gábor a káptalantóti Sabar borház tulajdonosa, aki a Villa Tolnay birtokigazgatójával, Nagy Lászlóval közösen alapította pincészetét, így a kezdettől keresték azokat a kapcsolódási pontokat, ahol egymást tudják erősíteni. Orbán Gergely és a köveskáli Pálffy Gyula csatlakozásával létrejött a VSOP Balaton-felvidék.

Nagyjából 25 hektár saját szőlőterület és évi 100 ezer palack bor — ha pusztán a számokat néznénk, így fejezhetnénk ki négy balaton-felvidéki pincészet összefogását. A szőlők a csobánci Palotavölgyben, a Bács-hegyen, a Sabar-hegyen, a szentbékállai Farkastetőn, a balatonrendesi Kerekesdombon, a köveskáli Fekete-hegyen vannak, összesen 15 szőlőfajtát termesztenek. A talaj meghatározó alkotóelemei a vulkanikus kőzettörmelék, valamint az azokat sokhelyütt borító pannonagyag, pannonhomok és lösz.

A formáció december 6-án, csütörtökön este 18-21 óra között bemutatkozó kóstolót tart a palotanegyedi Múzeum utca 7. alatt található Muzikum bisztróban. Pincészetenként négy, összesen tizenhat bort lehet majd kóstolni, a belépő 3500 forint.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!