A Rocksulitól a Virágkarneválig tart a nyár Debrecenben

2012. június 14. 13:26

Többek között koncertek, színházi estek, borfesztivál, néptánc- és népzenei rendezvények kerültek idén a Debreceni Nyár programkínálatába; a város hagyományos kulturális rendezvényein túl idén új programokkal és helyszínekkel várja vendégeit péntektől egészen nyár végéig.

2012. június 14. 13:26

Koncertek, színházi estek, borfesztivál, néptánc- és népzenei rendezvények, és még sok más program zajlik a Debreceni Nyár rendezvénysorozatán; a város hagyományos kulturális rendezvényein túl idén új programokkal és helyszínekkel várja vendégeit péntektől egészen nyár végéig.

A Debreceni Nyár idén a Rocksuli évzáró koncertjével indul, és „csúcspontját” a hagyományos augusztus 20-i Virágkarnevállal éri el, de csak az utána következő „levezető programokkal” ér véget – mondta Somogyi Béla, a város kulturális ügyekért felelős alpolgármestere a szerdai debreceni sajtótájékoztatón. Mint elhangzott, a már rendszeressé vált rendezvények – Jazznapok, Cívis Korzó, Bartók Béla Kórusverseny, Nyári Színházi Esték – mellé új helyszíneket és programokat szerveztek. A városban az elmúlt években számos új teret és épületet alakítottak ki, így a Baltazár tér, a megújult Hal köz, a Csapó utcai sétálóövezet, az Emlékkert vagy a Belvárosi Ifjúsági Ház is megtelhet élettel, kultúrával.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező Kft. rendezvényigazgatója elmondta: számos programmal fordultak a fiatalok és a gyerekek felé. A fiatal „rockereket” oktató Rocksuli a hagyományos évzáró koncertjét idén a Lovarda helyett a belvárosban tartja. A június 15-i koncerttel egy időben a könnyűzenét játszó fiatalok a Baltazár téren mutathatják meg tudásukat, míg a Vojtina Bábszínház is új helyen, a Nagytemplom mögött megújult Emlékkertben tartja évzáró előadását június 17-én. Június 29-én a Szomszédolás Országos Gyermek Néptánc Fesztivált rendezik meg.

A rendezvények többségét a 14 éve futó Cívis Korzó sorozat öleli fel: a legtöbb műsor továbbra is a Kossuth téren felállított színpadon fog zajlani, de kapcsolódnak hozzá nagyrendezvények is. Utóbbiak közül kiemelkedik a Debreceni Jazznapok, a Bartók Béla XXV. Nemzetközi Kórusverseny és Folklórfesztivál, a Borkarnevál és a Debreceni Virágkarnevál is.

A felújítását követően Debrecen egyik legnépszerűbb közösségi helyévé vált Hal közben két hónapon át – augusztus közepéig – utcazenészek „zajonganak” minden este 10 óráig, a téren található galériák pedig a képzőművészetek iránt érdeklődőket várják.

Hagyományosan egész éjszakás belvárosi pezsgést ígér június 16-án a múzeumok éjszakája, de a programok sorából nem marad ki a Valcer Táncstúdió fellépése, a Városok és Falvak Szövetségének műsorai és a XXX. Magyar Sajtófotó Kiállítás sem.

Somogyi Béla felhívta a figyelmet arra, hogy a programokat idén egységes "kulturális kalendáriumon" követheti a közönség a rendezvenyek.debrecen.hu honlapon. Ez a felület a rendezvények szervezői által frissíthető, így mindig naprakész információkkal szolgál.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!