Vajna: Működik a magyar film

2012. február 13. 11:35

Andrew Vajna kormánybiztos vasárnap a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon kijelentette: sikerült eljuttatni az üzenetet, most már külföldön is látják, hogy működik a magyar filmgyártás és a filmtámogatás új rendszere.

2012. február 13. 11:35

A filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a német fővárosban működő magyar kulturális intézet, a Collegium Hungaricum Berlin (CHB) Cinema Total nevű rendezvénysorozatának vendégeként vett részt nemzetközi kerekasztal-beszélgetésen, amelynek témája a magyar film elmúlt egy éve volt. A fórumot követően úgy fogalmazott: fontos volt, hogy a szakma külföldi képviselői is tisztában legyenek az átalakításokkal, amelyek során sikerült rendezni a filmgyártás mintegy 10 milliárd forintos adósságának java részét és megkezdődött a pályáztatás.

A következő egy évben Andy Vajna 10-12 film elkészülését tervezi, valamint egy workshop elindítását fiatal alkotók számára, emellett szeretné felfejleszteni a forgatókönyvírást is. Mint azt az MTI-nek elmondta, külföldi szakembereket akar meghívni Magyarországra, hogy „kedvet teremtsenek” az íráshoz. Legfontosabb célkitűzései között szerepel, hogy felszámolja a kalózkodást. Kormánybiztosként fontos feladata, hogy külföldi produkciókat vonzzon Magyarországra, ennek részeként az elkövetkező időszakban tárgyalásokat akar folytatni az önkormányzatokkal arról, hogy miként lehetne egyablakos rendszerben megoldani a (forgatási) helyszínek kezelésének ügyét. Ugyanígy párbeszédet kezdene a természetvédelmi hatóságokkal a zöld területek használatáról. A külföldi produkciók jelentős mértékben hozzájárulhatnak Magyarország GDP-jéhez és munkát adnak a magyar szakembereknek – jegyezte meg. Ezért folyamatosan tárgyal külföldi partnerekkel, de az üzleti szabályok értelmében még nem beszélhet ezekről. A Die Hard című akciószéria ötödik részét Magyarországon forgatják áprilistól, és még 2-3 produkció érkezik majd Magyarországra. Hosszabb távon az a célja, hogy évente 10-12 külföldi film készüljön magyar helyszíneken. Ehhez meg kell tartani az adókedvezmény intézményét – emelte ki.

A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Fliegauf Benedek Csak a szél című munkája versenyben van a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Vajna a film beválogatásáról azt mondta: büszke arra, hogy egymás utáni két évben is volt magyar alkotás a versenyprogramban. A Magyar Nemzeti Filmalap a világ hatvan vezető fesztiváljára küld alkotásokat, kiemeltként kezeli a berlini mellett a Sundance Filmfesztivált, valamint a cannes-i, a velencei és a torontói mustrát – tette hozzá. Fliegauf filmje a magyarországi romagyilkosságok hatására született, Vajna ezzel kapcsolatban rámutatott, a Filmalap nyitott minden társadalmi problémát feszegető alkotásra.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2012. február 13. 12:53
"A Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon Fliegauf Benedek Csak a szél című munkája versenyben van a legjobb filmnek járó Arany Medvéért. Vajna a film beválogatásáról azt mondta: büszke arra, hogy egymás utáni két évben is volt magyar alkotás a versenyprogramban. " beszéljünk arról, Vajnának mennyi köze volt hozzá...
Dr. Táskás Tóni
2012. február 13. 11:45
Már csak ez a jönniamerika kurvapecér hiányzott a fidesz kormány kuplerájába. Először jól kistafirozták a Szerencsejáték ZRT-ből majd folyamatosan nyomják bele a magyar adófizetők pénzét. Nem volt más, valami igazi szittya, vagy ilyen szar Orbán káder állománya?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!