Digitalizál a British Library

2011. december 01. 10:16

Bárki számára elérhető az interneten a londoni British Library egyedülálló újsággyűjteményének egy része. Négymillió oldalt digitalizáltak a 18-19. századból.

2011. december 01. 10:16

A londoni British Library online archívuma elérhetővé tette újsággyűjteményének egy részét. A digitalizálás a könyvtár és a Brightsolid digitális kiadó együttműködésének eredménye, a munka során napi nyolcezer oldalt szkenneltek be a könyvtár 750 millió oldalnyi nyomtatott sajtóanyagából. A British Library reméli, hogy a kereshető adatbázis a kutatók és egyetemi szakemberek egyik elsőszámú forrásává válik majd.

Az első szakaszban digitalizált négymillió oldal nagy része a 19. századból származik: nagyszabású nemzetközi eseményekről, szokatlan balesetekről, helyi bűncselekményekről és viktoriánus kori hírességekről számolnak be. A háborúról, éhínségről, bűnözésről és büntetésről szóló írásokat születési, illetve halálhírek, szappan-, kakaó- és lekvárreklámok, csodálatos gyógyulást ígérő, illetve kopaszságot „gyógyító” kezelések tarkítják.

Az archívum ingyen böngészhető, de a PDF dokumentumként feltöltött anyagokat csak fizetés után lehet letölteni. A tervek szerint a következő tíz évben 40 millió oldalnyi, három és fél évszázadot felölelő szakaszt tennének elérhetővé.

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!