Demkó Attila: További ukrán visszavonulásra számíthatunk Avgyijivka után

2024. február 18. 09:41

Az elemző elmondta: az oroszok még sosem voltak olyan erősek a háború során, mint most.

2024. február 18. 09:41

Demkó Attila, a Mathias Corvinus Collegium Geopolitikai Műhelyének vezetője a Magyar Nemzet megkeresésére elemezte, mi várható a háborúban Avgyijivka orosz elfoglalása után. Demkó szerint 

az orosz sikernek több kulcsa: az alakulatok feltöltése, a stratégia módosítása és az elmaradozó ukrán fegyverszállítások.

Az MCC Geopolitikai Műhelyének vezetője további ukrán visszavonulások lehetőségét helyezte kilátásba 2024-re.

Avgyijivka elvesztését az okozta Demkó szerint, hogy „az oroszok feltöltötték az alakulataikat, jelentős erőt tudtak koncentrálni a térségbe. A tavalyi év végén indított orosz hadműveletek nem voltak sikeresek egy nagyobb bekerítésre, de taktikát váltottak. Most egy kisebb katlant hoztak létre, és így már sikert tudtak elérni. 

Az oroszok jóval erősebbek most, mint bármikor gyakorlatilag az invázió kezdete óta.

Az ukránok is erősebbek, de az erőegyensúly az kezd az oroszok javára elmozdulni, és itt történt a nyári ukrán offenzíva kudarca óta az első jelentősebb orosz győzelem. Ezt gyakorlatilag megtörténtnek tekinthetjük. De ez egy általános trendnek a jele, hogy Oroszország erősödik, Ukrajna meggyengül.”

A valószínű forgatókönyv az, mondja, hogy további ukrán visszavonulásokra és vereségekre számíthatunk 2024-ben, hiszen Ukrajna már messze nem kap annyi fegyvert, mint 2022-ben és tavaly, Oroszország viszont felfuttatta a fegyvergyártását. Most Orihivnél, a déli zaporizzsjai fronton bontakozik ki egy orosz támadás. „Nem kizárható, hogy sikeres lesz. Illetve látjuk, hogy Bahmutból kifelé Csasziv Jar irányába is haladnak. Tehát több ütközet van egyszerre, de most Avgyijivka a leglátványosabb” – tudjuk meg.

Demkó Attila leszögezi: „Ukrajna szempontjából a probléma az, hogy 

a támogatói dokumentumok nem fegyverek. A papír sok mindent elbír, de a német meg a francia hadiipar kevésbé.

Igazából egyelőre az USA-nak vannak akkora készletei a nyugati világban, amelyek nagymértékben tudnák segíteni Ukrajnát, az USA-ban viszont politikai okokból ez halasztódik. De hogyha el is indulna a következő hetekben, hónapokban a segély, az 

már abból a szempontból késő, hogy hónapokba telik a leszállítás. Ráadásul – lévén, hogy fegyverekről van szó – a kiképzés megint hónapokba telik.”

Végezetül hangsúlyozza az egyik kezelhetetlen ukrán problémát: „Ukrajnán belül van egy óriási probléma magával a mobilizációval. Jelenleg 

az ukrán népességnek az a része, aki be akart vonulni, vagy aki a haza védelmét kiemelten fontos ügynek tartotta, az már a hadseregben van,

 ergo nagyon nehéz – még ha kapnak is fegyvereket – megfelelően feltölteni az ukrán alakulatokat.”

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: WOJCIECH GRZEDZINSKI / ANADOLU AGENCY / ANADOLU VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2024. február 19. 16:09
Az orosz sikernek több kulcsa van, Demkó kedves; - a kezdeti kb háromszoros ukrán létszámfölény lefaragása, majd orosz fölény kialakítása, - a nyugati - NATO haditechnológiai import folyamatos honosítása és harctéri alkalmazása, - és az operatív műveletek stratégia egysége.
Valodi
2024. február 19. 01:16
zsocc44 01:16 Sokan vannak, mint az oroszok: "A magyar főhadnak Buda felé vonulása lehetővé tette a határra szorúlt osztrák seregnek újjá szervezését és kiegészítését. Ez égett a vágytól helyreütni a csorbát és a «borotva élességű» Haynauban, a «bresciai hyénában» kiméletet nem ismerő, de erélyes és vitéz vezért nyert. Egyuttal pedig megköttetett a szerződés, mely által Miklós czár kötelezi magát hadseregét Paskievics herczeg tábornagy, Lengyelország leigázója alatt, Ausztria császárának felszólítására a felkelt Magyarország ellen fordítani. Az orosz interventio, melynek sötét fellege már 1848 eleje óta elborította a láthatárt, sujtó villámmá tömörült. A legitimitás és a conservativ érdekek közössége még egyszer egyesítette a keleti kérdés által annyiszor elválasztott udvarokat. 175,000-re tehető az osztrák hadsereg összes száma, melyet most 200,000 orosz támogatott. Az összes magyar hadierő nem ment többre 162.000-nél, tehát kisebb volt magánál az osztráknál is."
lajajakab11
2024. február 18. 19:26
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!
enidecsakfeljarok
2024. február 18. 16:51
Szóval a gyalogásós, mosógépchipes, koreai lőszeres (bár az defektes ugye), rakétákból kifogyott, rozsdás AK-s, 70 éves tankokkal harcoló, elavult, kommunista korszakban képzett vezetőséggel harcoló, korrupt, hazudozó, nem is ember, hanem ork oroszok nem elfoglalták a -stratégiailag fontosból hamar semmit nem érőbe leértékelt- Avgyijivkát, csak simán átvették az ukránoktól. Minden további eset is "csak sikeres ukrán visszavonulás kedvezőbb pozícióba". Aki meg még csak most ér oda, hogy érvnek felhozza a szenbenálló országok méretét, ipari kapacitását, stb... na az most ért el oda, amit sokan már a konfliktus elején mondtak. Ha nincs fegyver, katona, pénz, akkor nem lett volna célszerű ezt az egészet, nemtudom... például elkerülni? Most meg az egész NATO épp belefullad a saját propagandájába, mert egyszerre egy rakás szar az orosz hadsereg, meg egy olyan erő ami egész Európára veszélyt jelent. Eldönthetnék már,mert nem tudom, hogy féljek, vagy dőljek hátra, mert Ukrajna épp nyer.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!