Szívesen lenyúlnák Magyarországtól a kínai beruházásokat Brüsszelben

2024. május 11. 20:02

A Politico szerint hazánk készpénzre váltja a barátságát Kínával.

2024. május 11. 20:02
Brüsszel, rezsicsökkentés, illusztráció. Nyitókép: Anton Petrus/Getty Images

Nyitóképünk illusztráció! Fotó: Anton Petrus/Getty Images

„Magyarország készpénzre váltja barátságát Kínával Annak ellenére, hogy egy olyan országot kormányoz, amely 20 éve tagja az Európai Uniónak” – írja a Politico, amelynek cikke szerint „Orbán Viktor magyar miniszterelnök sokkal jobban azonosul Hszivel, mint EU-s társaival”.

Hszi: Magyarország és Kína „kiemelt partnernek tekinti egymást”

A brüsszeli lap a témában még a kínai elnököt, Hszi Csin-pinget is idézte, aki szerint Magyarország és Kína kiemelt partnernek tekinti egymást. „Együtt mentünk keresztül a nehézségeken, és együtt dacoltunk az erőpolitikával a változékony nemzetközi helyzet közepette” – idézte a lap a kínai vezetőt.

Hszi és Orbán szoros kapcsolata ezen a héten teljes mértékben láthatóvá vált, amikor a kínai vezető öt év után első európai körútját azzal zárja, hogy Magyarországra látogatott

– tette hozzá a Politico.

Mint a brüsszeli lap felidézte: a kínai elektromosautó-óriás, a BYD első európai gyárát Szegeden, egy dél-magyarországi városban, közel a kínai szövetséges Szerbia határához hozza létre, amely becslések szerint évi 200 ezer autót fog gyártani.

Szijjártó: A Kínai cégek eddig 16 milliárd eurót fektettek be Magyarországon

A Kínai cégek 16 milliárd eurót fektettek be Magyarországon, ezzel Kína lett Magyarország első számú befektetője – idézte a Politico Szijjártó Pétert, Magyarország külügyminiszterét, aki szerdán a Chatham House rendezvényén tájékozatott a fentiekrpl.

Ráadásul a Kínával való szoros kapcsolat megtérül Magyarországnak, amely már most is az EU egyik autógyártási piacvezetője.

„A magyar stratégia az, hogy az elektromos akkumulátorok globális gyártóközpontjává váljunk” – értékelt Szunomár Ágnes, a China Observers közép- és kelet-európai elemzője –  derül ki a brüsszeli lap tudósításából.

Mit csinál eközben a régiónk többi országa?

„Magyarország regionális trendet bont meg Pekinggel kötött szövetségével” – mutat rá mintegy csalódottan a brüsszeli lap. Mint konstatálják ugyanis: 

más közép-európai országok elhatárolódnak Kínától,

kivonulnak Peking 17+1 kezdeményezéséből a Moszkvával kötött szövetsége és az Ukrajna elleni háború miatt”. Mint példálóznak: „Litvánia, Lettország és Észtország kilépése után a csoport már 14+1-re apadt”.

A brüsszeli lap cikkét olvasva tehát mintegy világossá válik: nem mindenki örül a gyümölcsöző magyar-kínai kapcsolatnak. Mintha szívesen lenyúlnák Magyarországtól a kínai beruházásokat Brüsszelben. Vagy ha nem emiatt, kérdés, hogy akkor miért? – a szerk.

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

 

 

Összesen 150 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. május 14. 13:08
😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
Bastyaelvtars
2024. május 13. 05:40
A mandineres győzelmi jelentesekkel ellentétben olyannyira nem irigyel minket europa a kínai üzletek kapcsán hogy szinte mindenki lezarta már ezt a kurva nagy kínai barátság korszakát. Nem véletlenül lepkednek ki sorra a kínai egy út egyezménybol.
Osztap_Bender
2024. május 12. 10:25
"Szívesen lenyúlnák Magyarországtól a kínai beruházásokat Brüsszelben A Politico szerint hazánk készpénzre váltja a barátságát Kínával." Az idegen lenyúlástól nem kell tartani. A fideszes elvtársak, lölők, tiborczok, rogánok és a többiek készpénzben kapják majd a vörös "jutalékot". Nekünk pedig továbbra is marad, "amit a ló himbál", meg böszme polgármesterei. A dolog érdekessége, hogy a mai nagy Kína barátok még nem is olyan régen a kommunista terror megmaradt országának, kegyetlen diktatúrának tartották a Kínai Népköztársaságot. Ismét bebizonyosodott a régi magyar mondás igazságtartalma: "van az a pénz".
nnjohn
2024. május 12. 09:13
Mégis mijapichára is számítottak ott a Brüsszeli gyoggyantak, meg ez az idióta liberálfasiszta Politico ?? Majd ölbetett kézzel várjuk, hogy a NEKÜNK JÁRÓ, DE VISSZATARTOTT uniós pénzek mikor jönnek, vagy azt remélték Brüsszelben , hogy hasoncsúszva fogunk KÖNYÖRÖGNI érte ??? Hát majd nézünk ÚJ befektetők után !!! És ha már olyan qrvára fontos a D I V E R Z I F I K Á C I Ó , hát megkapja a NYugat !!! Kellően Diverzifikáljuk magunkat a NÉMETEKTŐL is, akiket degenerált, dilettáns ZÖLDkommunisták irányítanak, és már 9 hónapja recesszióba döntöttek...... ÉS most meg nem tetszik az fönnön hangoztatott DEMOKRÁCIA ? A demokrácia az, hogy az államok SAJÁT maguk döntenek a gazdaságukról, és annak fejlesztéséről, nem holmi BIRODALMI hűbérurak....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!