Túl sokba kerülne az ukrán EU-csatlakozás, ezért Brüsszel inkább titokban dolgozna rajta

2024. március 19. 15:17

Az EP-választás előtt senkinek sem akaródzik nagyon Ukrajna EU-csatlakozásáról beszélni.

2024. március 19. 15:17
null

Nyitókép: Abdesslam Mirdass / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP

***

Hiába erős az ukrán lobbi, a Politico úgy tudja: Brüsszel egyelőre úgy kerüli az ukrán csatlakozás témáját a nyilvánosságban, mint a pestist.

Ezt is ajánljuk a témában

Félnek ugyanis a gazdatüntetésektől, melyekből a héten az Európai Tanács csúcstalálkozója alatt újabb felvonás várható Brüsszelben. A gazdáknak még senki sem mondta el, hogy hogyan kellene versenyezniük az olcsó ukrán importáruval, így egyelőre „az európai vezetők engedményeket osztanak, fenntartandó a mérges gazdák jókedvét”. Ebbe a sorba illeszkedik a hétfői uniós döntés, melynek értelmében lengyel javaslatra és francia támogatással 

a 27 tagállam korlátozta az ukrán szárnyas, tojás, cukor és búza importját, súlyosan visszavetve az ukrán exportteljesítményt.

Ezzel párhuzamosan a bővítéssel kapcsolatosan a választásig szájzár van – tudta meg a POLITICO. Egyik forrásuk, egy név nélkül nyilatkozó uniós diplomata úgy látja, „legyünk őszinték: senki sem akar erről beszélni az európai választások előtt, mert a gazdáknak szánt kevesebb támogatás nem olyasmi, amit az ember szívesen betenne kamányszlogenekbe – vagy odaadna kampánymunícióként a szélsőjobboldalnak”.

A brüsszeli lap maga is elismeri: az EU előtt Ukrajna integrációjának képében „herkulesi” feladat áll. A – hivatalosan – negyvennégymilliós Ukrajnában hatalmas pusztítást végzett a háború, s az ország az EU legnagyobb területű állama lenne, lakossága miatt jelentős befolyással az Európai Parlamentben és az Európai Tanácsban. Emellett viszont neki lenne a legalacsonyabb GDP-je a tagállamok közül, ami „masszív nyomás alá helyezné a blokk kohéziós politikáját”.

Az Európai Tanács egy belső elemzése szerint nagyjából 186 milliárd euró kohéziós forrás menne el Ukrajnára hét év alatt 

akkor, ha sikerülne belépnie, azaz az összes többi tagállamnak „többet kellene majd fizetnie és kevesebbet kapna”.

Mivel ez nem jó kampányígéret, ezért a Politico információi szerint az EU úgy döntött: „az Ukrajna, Moldova, Grúzia és a hat nyugat-balkáni ország majdani integrációjára való felkészülést belül, nem a nyilvánosság szeme előtt hajtják majd végre”.

Ennek részeként az EU következő tanácsi ülésén sem lesz valójában téma az ukrán csatlakozás, és az Európai Bizottság is csak görgeti maga előtt az ezzel kapcsolatos teendőit. A jól értesült brüsszeli lap három különböző belső forrásra hivatkozva azt írja, hogy a Bizottságnak a bővítést megelőző reformokról már február végén nyilvánosan kommunikálnia kellett volna tervei szerint, de ezt végül későbbre tolták, a terveket pedig „erősen felvizezték”, így kerülhet majd ki a nyilvánosság elé szerdán, miután a tagállami EU-ügyi miniszterek már megbeszélték. A Bizottság érzi a tagállami nyomást is: 

Több ország is kérte a Bizottságot arra, hogy kevésbé a pénzügyi vonatkozásokra és a leendő intézményi reformokra koncentráljon”

– tudták meg egy uniós diplomatától. Kérdés persze, hogy mire másra lehet még az EU bővítése kapcsán koncentrálni.

„Nagy idegességet érezni ezzel a dokumentummal kapcsolatban a Bizottság soraiban” – tette hozzá a Politico forrása.

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Patika
2024. március 20. 05:29
Felesleges. Át kell írni a csatlakoztatás feltételeit rájuk. (Fasisztícseszkij Terrorisztü)
Málaga21
2024. március 19. 19:20
Nem csoda. Amit meghagytak belőle a ruszkik, az nem más, mint egy hatalmas szájbavert szántóföld. Csak a földalapú támogatás, ami egyből az usába vándorolna az európai adófizetők zsebéből, hazavágná az eu-s költségvetést. Persze van rá megoldás: Felveszünk örökkölcsönt soros bankjától és egyből vissza is utalhatjuk soros agrárcégeinek. Nem is kéne a pénzt megutaztatni, csak évente hozzádobni az összeget az eu adósságához.
P_F_Juli
2024. március 19. 18:48
„legyünk őszinték: senki sem akar erről beszélni az európai választások előtt, mert a gazdáknak szánt kevesebb támogatás nem olyasmi, amit az ember szívesen betenne kamányszlogenekbe." Félnek, mint ördög a tömjénfüsttől. Mekkora sumákolás megy, hogy ilyen módon próbálják a választókat "megvezetni"? Csak abban reménykedhetünk, hogy ez a szivárványos darázsfészek el fog tűnni a balfenéken - június után.
gebsi1
2024. március 19. 18:31
Na mi van fideszbirkák, Orbán gazdátok már "konstruktív tartózkodással" elengedte azt is hogy fegyvereket nem küldünk Ukrajnába? Van még lejjebb gyerekek? Orbán mára már Magyarország szégyenévé vált és nagyon remélem hogy 2026-ban végleg el is takarítják a politikai életből. Egy igazi hazudozó gazember, Gyurcsánnyal egy platformon van már évek óta. Hányinger gyerekek, mikor lesztek hajlandók felébredni birkák?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!