Pórul jártak a klímaaktivisták: bíróság elé kell állniuk ezért a tettükért

2024. március 01. 21:41

Egyikőjük hivatalosan is veszélyt jelent a történelmi műtárgyakra.

2024. március 01. 21:41

Két ember ellen vádat emeltek, miután vörös port szórtak az amerikai alkotmány vitrinjére a Nemzeti Levéltárban – írta meg a CNN, az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentése nyomán. A 35 éves Donald Zepeda és a 27 éves Jackson Green ellen vádat emeltek kormányzati tulajdon rongálásával – olvasható a minisztérium sajtóközleményében. Mindketten ártatlannak vallották magukat.

Az X-en közzétett videón látható, ahogy a két férfi a bevonatos burkolat előtt áll, és beszédet mond az éghajlatváltozásról. Green és Zepeda az ügyészek szerint a Declare Emergency klímatiltakozó csoport tagjai. A csoport a közelmúltban több, a klímaváltozással kapcsolatos, nagy nyilvánosságot kapott tiltakozásban is részt vett, mint például a National Gallery of Art 2023. áprilisi vandalizmusa.

A Nemzeti Levéltár az incidens idején közleményben közölte, hogy 

az alkotás burkolatát nem érintette semmi, magában a dokumentumban nem keletkezett kár. 

A támadás nyomainak eltakarítása több mint 50 ezer dollárba került, és az ügyészek szerint négy napra bezárták a Rotundát.

Egyikőjük hivatalosan is veszélyt jelent a történelmi műtárgyakra

Green ellen korábban vádat emeltek, egy hasonlóan szélsőséges demonstrációja miatt. Az abban az ügyben a szabadlábra helyezésének részeként Green-t arra kötelezték, hogy „tartsa magát távol a Columbia területétől, és tartsa magát távol minden múzeumtól vagy nyilvános emlékműtől”.

Mivel ennek a fent említett ügy értelmében nem tett eleget egy szövetségi bíró elrendelte, hogy Greent őrizetbe kell venni, amíg a tárgyalásra vár, mert 

veszélyt jelent a történelmi műtárgyak, műalkotások és más kormányzati tulajdon folyamatos épségére, a közönség azon jogára, hogy látogassa és élvezze ezeket a történelmi, művészeti, szimbolikus és pénzbeli értékkel bíró tárgyakat, valamint azoknak az alkalmazottaknak a biztonságára és jólétére, akiknek kötelességük ezeket megőrizni és védeni”.

Az Alkotmány a levéltár felső szintjén, a Rotundában található a Szabadság Charta a Függetlenségi Nyilatkozattal és a Bill of Rights-szal együtt.

Nyitókép: Képernyőfotó/X

***

 

Összesen 36 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
auditorium
2024. március 03. 10:47
Mégis hogy gondolják a szélsőbalos "klimaaktivisták", antifák, Hammberbandék, "cancel culture"-ok, bárkit agyonverhetnek hátulról letámadva, tönkretehetnek műalkotásokat, ledönthetik hires emberek szobrát, elfoglalhatnak egyetemeket napokig, hetekig, megtiltva a rendőrség közbeavatkozását ? Mindezt BÜNTETLENŰL a "demokrácia " leple alatt ?!? Sőt, még büszkék tettükre ? Megáll az ember esze.
atti64
2024. március 02. 14:17
KEZÉT LÁBÁT TÖRNÉM UTÁNA EGY ÉLETRE MEGTANULNÁ HOGYAN KELL VISELKEDNI!!!!!!!!!!!!!!!
ügyvéd
2024. március 02. 10:48
3 csapást! a 3. után életfogyt.
vip era
2024. március 02. 03:18
Amerikai momentumosok. Egy kaptafára készülnek ezek a hulladékok.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!