Őrült tempóban nyomul előre az orosz hadsereg: sorra semmisülnek meg a Nyugattól kapott hadiadományok

2024. március 10. 15:34

A kupjanszki, a donyecki és az avgyijivkai frontszakaszról számolt be orosz előretörésről vasárnap a moszkvai védelmi tárca.

2024. március 10. 15:34
Military mobility of Ukrainian soldiers in the direction of Lyman continues

Nyitókép: JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP

Az orosz hadijelentés szerint az ukrán fél a harci érintkezési vonal mentén az elmúlt nap folyamán öt ellenrohamot kísérelt meg sikertelenül és csaknem 900 katonát veszített. Közülük a legtöbben, mintegy 310-en az Avgyijivka körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan. 

A minisztérium a megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek mellett egy vezetésipontot, egy drónirányítási központot, két üzemanyag- és hét lőszerraktárt, négy harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, öt páncélozott harcjárművet, 

egy amerikai M109-es, egy német Panzerhaubitze 2000-es és egy lengyel Krab önjáró, valamint egy amerikai M777-es vontatott tarackot, továbbá HIMARS sorozatvetők három rakétáját és 130 drónt. 

A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több településéről jelentettek vasárnap ukrán tüzérségi és dróntámadást. A Kurszk megyei Kulbaki községben egy nő életét vesztette egy kigyulladt lakóházban. Ugyanebben a régióban a helyi kormányzó szerint kigyulladt egy kőolajtároló létesítmény.

(MTI) 

 

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Forgalmazó
2024. március 11. 08:17
Hol vagytok most háborúpárti balos kutyák! Agytalan véglények!
2024. március 10. 22:38 Szerkesztve
Mosógép chipekre reagálás: "Görögország miniszterelnökét Odesszában megmentette a haláltól az orosz mérnökök professzionalizmusa" a cikk erről szólna, de kb felénél lévő részlet az érdekes. https://svpressa.ru/war21/article/407699/ "Hivatkoznak a brit hírszerző ügynökségre, a Conflict Armament Research-re, amely alapszabálya szerint "figyelemmel kíséri a hagyományos fegyverek, lőszerek és kapcsolódó háborús anyagok szállítását a konfliktus sújtotta területekre". Nekik elsősorban a nagy hatótávolságú és nagy pontosságú fegyverek töredékei kerülnek átadásra. Mint ismertté vált, a CAR szakértői, miután tanulmányozták a Kalibr, R-500, Kh-59 és Kh-101 navigációs rendszereket, szó szerint megbolondultak. Különösen az "NII KP" feliratú vezérlő chip, valamint a high-tech alkatrészek orosz gyártásúak voltak.
2024. március 10. 22:38 Szerkesztve
A jelentés kimondja, hogy az orosz cirkáló és irányított rakétákban használt CH-99 műholdas navigációs egységek egyik almoduljában a parancseszköz chipet, a jelvevőket, a piezoelektromos szűrők és feszültségátalakítók szintén orosz gyártmányúak. Az új CH-99 egységben finomítást is végeztek, amely lehetővé teszi a műholdas kommunikációs csatornák számának növelését 24-ről 50-re. Független mérnökök kommentálták, hogy a rakéták nemcsak pontosabbá váltak a cél elérésében, hanem megbízhatóbbak is a repülés során. Azok, akik nem bolondok, meg fogják érteni, hogy a chipeket az Orosz Föderációban gyártják megközelítőleg ugyanazzal a technológiai eljárással, amelyet az Egyesült Államokban hasonló GPS-egységek gyártására használnak. A britek úgy vélik, hogy ez egy "nagyon fontos pont", amelyre a katonai hírszerzésnek figyelnie kell."
julius68-2
2024. március 10. 22:05 Szerkesztve
Katonákat vezényelt Szudánba Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, hogy az azóta felszámolt-átformált Wagner csoport által támogatott helyi lázadók ellen harcoljanak, írja a Wall Street Journal. Ezek szerint rengeteg katonájuk van, még Afrikába is jut, talán már Ukrajna nem is fontos.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!