Német lap: A Fidesz-kormány pontosan azt csinálja, amit tilt az ellenfeleinek

2024. március 23. 17:30

A Süddeutsche Zeitung szerint Orbánék módszeresen beleártják magukat a környező országok demokratikus folyamataiba.

2024. március 23. 17:30
ORBÁN Viktor; DODIK, Milorad

Nyitókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) fogadja Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét a Karmelita kolostorban 2023. október 2-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
 

Orbán Viktor ragaszkodik ahhoz, hogy a magyarok dolgába senki ne üsse bele az orrát, mert ők tudják a legjobban, hogy nekik mi a jó, ugyanakkor rendszeresen beleártja magát a környező országok demokratikus folyamataiba, írja Süddeutsche Zeitung, amelyet a hvg. szemlézett. A német lap szerint a magyar kormányfő arra hivatkozva szól bele a szomszédos államok életébe, hogy védenie kell az ottani magyarokat, de még attól sem riad vissza, hogy beavatkozzon a választásokba.

Orbán nemzeti ünnepen mondott beszédben az volt a csúcs a lap szerint, amikor Brüsszel elfoglalására szólított fel. 

Ugyanakkor a Fidesz-kormány arról nevezetes, hogy pontosan azt csinálja, amit tilt az ellenfeleinek: módszeresen beleártja magát a környező országok demokratikus folyamataiba. Orbán mind elszigeteltebb az EU-ban, ezért a balkáni szövetségesek felé fordul.

A szlovákiai magyaroknak soha nem volt különösebben jó dolguk Robert Fico miniszterelnöksége alatt, most mégis úgy néz ki, hogy az ő emberére, Peter Pellegrinire voksolnak az elnökválasztáson, miután ő Orbán jelöltje is. A riválisa, Ivan Korčok volt külügyminiszter élesen bírálta a magyar vezetőt a jogállam állapotáért és így kihívta maga ellen a felvidéki magyarokat. 

Ha Korčok alulmarad, Pellegrini várhatóan nem száll szembe azzal, hogy Fico magyar módra átalakítsa az államot.

A lap kitér arra is, hogy a boszniai szerbek vezére tavaly elvesztette a csaknem 120 millió eurós német támogatást az infrastruktúra fejlesztésére, mivel az országrész leválásán dolgozik, ám a magyar politikus gyorsan kisegítette 118 millió eurós hitellel. Az EU idáig nem csatlakozott a Milorad Dodik elleni amerikai és brit szankciókhoz, mivel azt ellenzi Orbán, hiszen kulcsfigurának tekinti a kisebbségi szerb vezetőt a Balkán stabilitása szempontjából.

De védi az egyre autokratikusabb szerb elnököt is az uniós bírálatokkal szemben. 

A brüsszeli Európai Politikai Központ egyik elemzője szerint Budapestet, Belgrádot és Banja Lukát a liberális értékek elutasítása köti össze. 

Bukarest egyre rosszabb néven veszi a tusványosi találkozókat, arról nem beszélve, hogy a magyar kormány politikát csinál az útlevelekkel és a pénzzel, mert növelni igyekszik a Fidesz-szavazók számát. Hogy a magyar miniszterelnök gratulált Vlagyimir Putyinnak a „választási sikerhez”, azt nem csupán az EU-ban, hanem Ukrajnában is provokációnak tekintik – mutat rá a Süddeutsche Zeitung.

 

Összesen 123 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BBALU
2024. április 07. 22:54
IGEN köcsög svábok beleszólunk a a környező országok ügyeibe mert nekünk erre történelmi jogunk van.
Lajoss
2024. március 24. 07:53
Pontosan erről van szó.
ekeke1
2024. március 24. 00:44
gilou-au-clavier "A Le Pennek adott magyar kampánypénzt visszafizették már a franciák?" Érdekes, hogy a hitelfelvételről nem, de a több mint egy éves visszafizetésről hogy lemaradtak egyesek: https://hvg.hu/360/20230317_Nemzetkozi_lapszemle_Marine_Le_Pen_MKB_kolcson_visszafizetes_Meszaros_Lorinc
Mindenhova
2024. március 24. 00:04 Szerkesztve
"Wezteg kwrwanewfya zaros nemeth, iwtattok werenkewth, ma yzzywk thy werthekheth.” Olvashatóbban: "Veszteg kurvanőfia szaros német, ittátok vérünket, ma isszuk ti véreteket!" És ezt már 1355-ben is tudatni kellett velük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!