Így követi Putyint az amerikai hírszerzés

2024. március 05. 07:12

Megfelelő mennyiségű oroszországi adathalmaz birtokában akár Vlagyimir Putyin orosz elnököt is nyomon lehet követni a stábjának tagjain keresztül.

2024. március 05. 07:12
Russian President Vladimir Putin

A The Wall Street Journal publicistájának, Byron Taunak megjelent Az ellenőrzés eszközei című új könyve, amely újabb bizonyítékokat sorakoztat fel annak alátámasztására, hogy a célzott hirdetésekhez használt nyilvános adatok alapján, bárkit könnyen beazonosíthatnak és nyomon követhetnek, akár még Vlagyimir Putyint is.

A Wired még a megjelenés előtt, egy hosszabb kivonatot közölt a könyvből. Bár nincsenek forradalmi újdonságok, a szöveg több olyan részletre és eddig nem ismert információra világít rá, amelyek segítenek kontextusba helyezni, hogy mekkora jelentősége van annak, amikor például egy időjárás-jelentő alkalmazásban figyelmetlenül engedélyezzük a helymeghatározásunkat.

Egy Mike Yeagley nevű férfi történetén keresztül mutatja be a könyvrészlet, hogy számos vállalat és maga a Pentagon is felismeri, milyen mértékű megfigyelési lehetőségeket nyújt a célzott hirdetésekhez összegyűjtött óriási adatmennyiség.

A könyv hangsúlyozza, hogy 

nincs szükség kémprogramra ahhoz, hogy valakit bárhová kövessenek, és hosszú távon az illető azonosságának felderítése sem túl bonyolult, mivel a pozíciójából könnyen következtethető, hol él.

Yeagley szerepe 2019-ben kezdődött, amikor meggyőzte az amerikai nemzetbiztonságot arról, hogy a Grindr nevű randiapp, különösen az LMBTQ-közösség körében elterjedt, komoly veszélyt jelent a kormányra azáltal, hogy a célzott hirdetéseken keresztül könnyen hozzáférhetők a Grindr által rögzített, rendkívül precíz geolokációs adatok. Ahogyan azt bemutatta az illetékes szerveknek, ezáltal képes volt azonosítani az amerikai hírszerzés számos munkatársának tevékenységeit.

Alábbiakban néhány eset kerül bemutatásra, amelyeket a PlanetRisk azonosított adatelemzése során. Egyik esetben egy személy rendszeresen utazott Amerika és Észak-Korea között, míg a telefon tulajdonosa a General Electric egyik gyárában dolgozott a napi rutinja alapján. Ez alapján felmerült az ipari kémkedés gyanúja, de a PlanetRisk nem tájékoztatta sem a hírszerzést, sem a céget, mert nem kívánta, hogy széles körben ismertté váljon a termékük.

Más esetben egy orosz adathalmaz birtokában azonosították, hogy 

Vlagyimir Putyin orosz elnök stábjának tagjai telefonjainak követhetőségét a hirdetések révén.

A PlanetRisk egy másik esetben előre látta az adatok alapján, hogy az amerikai hadsereg előretolt helyőrséget létesít Észak-Szíriában az ISIS elleni harc céljából, még mielőtt a kormány hivatalosan bejelentette volna. A katonák pontos helyzetéről szinte valós időben értesültek, ami aggasztó volt, különösen figyelembe véve, hogy a PlanetRisk példája azt mutatta, hogy a nyilvánosan elérhető adatokhoz gyakorlatilag bárki hozzáférhet, ha megfelelő indokkal rendelkezik.

***

Nyitókép: Kremlin Press Office / Handout/Anadolu via Getty Images

 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:26
🍓 ️ ­­A­ ­d­­ö­­g­­ö­­­s­­ ­l­­­á­­­n­­­y­­o­­­k­­­ ­­v­­­á­r­n­­a­k­­­ ­­­r­­á­­­d­­ 👉 𝗪­𝗪­­𝗪­­.­­𝗖­­­𝗨­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­𝗡
szemlelo-2
2024. március 05. 16:00
"akár Vlagyimir Putyin orosz elnököt is nyomon lehet követni" És akkor mi van?
survivor
2024. március 05. 11:08
A mobilod akkor nem látják ha kiveszed az akksit&SIM kártyát. Talán...
453682
2024. március 05. 11:07
Szerintem, ha valaki figyel arra hogy minél kevesebb digitális nyomot hagyjon, eléggé lecsökkenti az esélyét hogy követni tudják. És most csak egy átlag emberről beszélünk. Egy ilyen Putyin szintű paranoid figurát lekövetni nyilvános adatok alapján, elég nagy kamunak tűnik. Aki feltelepít minden sz@rt a telefonjára és tűzfal nélkül használja azt, ill. net-Bluetooth folyamatosan bekapcsolva, meg is érdemli hogy mindent tudjanak róla.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!