Elkapta a gépszíj az uniós vezetőket: egyre csak préselik bele Európát a háborúba

2024. március 16. 21:17

A brüsszeli vezetés nem a béketárgyalások megkezdésén, hanem a háború eszkalálásán dolgozik.

2024. március 16. 21:17
Alex Soros és Ursula von der Leyen a Nyílt Társadalom Alapítvány és az ECFR közös vacsoráján 2024-ben

Nyitókép: Alex Soros Instagram-oldala

A Magyar Nemzet egy átfogó elemzésben sorra vette, hogy a háború kezdete óta az Európai Unió honnan hova jutott el a fegyverszállítások és a háborúhoz való hozzáállás terén. A háború kirobbanásakor az EU kezdetben nem támogatta a fegyverszállításokat, ám szépen lassan, de mégis a fegyverszállítások és ezzel a háború oldalára állt. A cikkben emlékeztettek arra, hogy a Nyugat kezdetben csak üres felszólításokat alkalmazott Putyinnal szemben, majd innen egészen odáig jutottak, hogy egyre több pénzt és fegyvert küldtek a háborús övezetbe, és a közelmúltban Macron tette fel a pontot az i-re azzal, hogy kimondta, nincs kizárva, hogy nyugati katonák érkezhetnek az ukrajnai frontra.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EU első szankciós csomagját február 23-án, egy nappal a háború kitörése után jelentette be. Ebben célzott intézkedések voltak az orosz állami duma 351 tagjával és 27 másik személlyel szemben. A Magyar Nemzet emlékeztet, hogy ebben korlátozták Oroszországnak az EU tőke- és pénzügyi piacaihoz és a kapcsolódó szolgáltatásokhoz való hozzáférését is.

Emlékezetes, hogy az EU már márciusban úgy döntött, hogy keményebben beleáll a konfliktusba, és 

 500 millió eurónyi támogatást hagyott jóvá az ukrán fegyveres erők számára.

 Ekkoriban azonban a brüsszeli vezetés úgy gondolta, hogy katonai eszközöket nem kellene a háborúba küldeni, ugyanis az növelné az eszkaláció esélyét. Jól látszik ebből is, hogy nem hazánk, hanem az EU változtatta meg álláspontját, mi már akkor is azt hangsúlyoztuk, hogy a háborúból ki kell maradni, és a fegyverszállításokról még csak tárgyalni sem kellene. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt követően az európai vezetés folyamatosan erősítette háborús retorikáját, és a kezdeti humanitárius segélyektől, majd a sisakszállításoktól eljutottunk a tankokig és a nagy hatótávolságú rakétarendszerekig.  

Az uniós vezetés belevinné a kontinenst a háborúba

A Magyar Nemzet cikkében összeszedte azt is, hogy az EU prominens baloldali politikusai milyen kijelentésekkel sodorták közelebb Európát a harmadik világháborúhoz. Frans Timmermans, az Európai Bizottság korábbi ügyvezető alelnöke szerint határozottan fel kell lépni Oroszországgal szemben, és olyan döntéseket kell hozni, amelyek fájdalmat okoznak az orosz félnek, még akkor is, ha azok az Európai Uniónak is hátrányosak. Ursula von der Leyen is a szankciók egyik legnagyobb támogatója, ugyanis már 2022 őszén világossá tette, hogy egyre keményebb szankcióspolitikát fognak folytatni és 

azt sem zárta ki, hogy katonai támogatásokat helyeznek kilátásba akkor is, ha az az EU-nak is fájni fog. 

Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője pedig addig ment, hogy azt mondta: a szankciók önmagukban nem érnek semmit, ezért a gazdasági és katonai támogatáson kívül uniós katonai kiképző misszió telepítésén is el kell gondolkodni.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elmúlt hetekben óriási vihart kavartak Emmanuel Macron kijelentései, aki azt mondta, hogy nem lehet kizárni, hogy nyugati csapatok menjenek harcolni az ukrajnai frontra. A minap pedig Macron arról próbálta meggyőzni Olaf Scholzot és Donald Tuskot, hogy nagy hatótávolságú tüzérségi eszközökkel lássák el Ukrajnát. Ez pedig egyértelműen vörös vonal lenne Moszkva számára, ugyanis Putyin többször is világossá tette, hogy az orosz területeket is elérni képes fegyverrendszerek rendelkezésre bocsátása súlyos eszkalációhoz vezetne. 

***

 

 

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. március 17. 12:54
MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak!!
bagira002
2024. március 17. 09:29
Keleti blokkot préselik a háborúba , a gazdag nyugat élvezni akarja az összeharácsolt vagyonát.
tolltzoli
2024. március 17. 09:12
Ezzel a háborúskodással akarnak időt nyerni ...mert EU-s választások lesznek.
pandalala
2024. március 17. 07:10
ez a kép mindent elárul ... gondolom, a jogállamiságról trécselnek .. komoly jogelméleti vitát látok izzani a levegőben .... :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!