Eldurvultak a lengyel gazdatüntetések (videó)

2024. március 07. 19:37

Az eddigi legkeményebb összecsapás zajlott szerda este a lengyel gazdák tüntetésén egyes demonstrálók és a rohamrendőrök között. Az agrárvállalkozók már a miniszterelnöki hivatal és a parlament épületénél tiltakoznak.

2024. március 07. 19:37
Polish farmers continue to protest against EU agricultural policies
Maráczi Tamás

Nyitókép: Lengyel tüntetők és rendőrök összecsapása Varsóban 2024. március 6-án  /  forrás: Omar Marques / ANADOLU / Anadolu via AFP

 

A lengyel gazdatüntetések eddigi leghevesebb napja volt szerda – az uniós agrárpolitika hiányosságai és az uniós piacon megjelenő olcsó ukrán gabona miatt demonstráló több ezer vállalkozó a miniszterelnöki hivatalnál, majd a varsói parlament épülete előtt tiltakozott. Voltak, akik megtaposták az EU zászlaját, mások dühödt rigmusokat skandáltak, este pedig egyesek füstbombát dobáltak, gumiabroncsokat égettek.

A kivezényelt rohamrendőrök végül könnygázzal oszlatták fel a tömeget, 

miután a tiltakozók és a rendfenntartók között dulakodás támadt, egyes tüntetők kövekkel kezdték dobálni a hatósági embereket, illetve megpróbálták elbontani a törvényhozás épülete körül felhúzott kordont. 

 

A szerda esti eseményekről készült videót, az AP hírügynökség felvételét itt nézheti meg:

A szejmnél történt összetűzésben több rendőr megsérült, illetve mintegy tucat erőszakos tüntetőt őrizetbe vettek – írja tudósításában az Euronews.

A lengyel rendőrség ezt követően az X közösségi médiafelületen üzenetet tett közzé, amelyben jelzi a gazdák felé, hogy a rendfenntartó szervek nem részei a politikai-gazdasági vitának, a hatóság elleni erőszakos fellépést pedig szigorúan fogják kezelni.

Michał Kołodziejczak agrárminiszter-helyettes nyilatkozatában annak adott hangot, hogy 

a szejmnél történt erőszakot nem gazdák, hanem provokatőrök követték el, 

ezen személyek kiszűrése pedig a közrend megőrzése érdekében prioritás lett.

A lengyel gazdák dühösen amiatt, hogy az EU környezetvédelmi-klímavédelmi előírásai olyan plusz terheket helyeznek az uniós vállalkozások vállára, amelyek betartásával versenyhátrányba kerülnek az EU-n kívüli termelők olcsóbban megtermelt áruival szemben. 

A lengyel főváros nagyobb bekötőútjait a gazdák traktorokkal eltorlaszolták – azt követelik, hogy Donald Tusk kormánya lépjen vissza az EU zöld szerződéséből, zárja le a lengyel-ukrán határt az olcsó ukrán élelmiszerimport előtt.

A lengyel kormányfő már jelezte, hogy 

a gazdák követeléseit jogosnak tartja, és az uniós egyezmény módosítását fogja kezdeményezni.

A Világbank adatai szerint a lengyel GDP 3 százalékát teszi ki a mezőgazdasági, erdőgazdálkodási és halászati szektor – írja az uniós lap.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dave
2024. március 08. 09:22
Lovasroham, gumilövedék, vipera? Számok meg vannak?
akkor ki
2024. március 07. 21:11
A gumilövedék már nem is jár a lengyel gazdáknak? szartócsány alias 06feri nem jó tanácsot adott tuseknek, mikor a komcsi itt volt az árulónál.
lauderstenonis-2
2024. március 07. 21:09
Viccesek a pedofideszes hópihék. Amikor magyar rendőrökre migránsok támadnak, akkor éles lőszerrel lövetnének. Ha a lengyel rendőrökre támadnak tüntetők és azok erre válaszul intézkednek, akkor meg itt picsognak és rinyálnak.
Uztu
2024. március 07. 21:00
Polákok megkapják amit érdemelnek. Nem tüntettni kell. Nem kell a terményt eladni a városiaknak. Egyék a hohol gabonát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!