Dróntámadásokkal srófolták fel a benzinárakat az ukránok, de nem csak rajtuk múlt

2024. március 22. 07:54

A JPMorgan becslése szerint napi 900 ezer hordó finomítói kapacitás esik ki orosz oldalon.

2024. március 22. 07:54

Nyitóképünk illusztráció: Vyacheslav Madiyevskyy / NurPhoto / NurPhoto via AFP

 

A nyersolaj ára folyamatosan emelkedett december óta, mivel a vörös-tengeri húszi lázadók támadásaikkal geopolitikai feszültséget okoztak, miután több millió tonnányi nyersolaj és üzemanyagtermék rekedt a tengeren hosszabb ideig – írja a Világgazdaság.

Azóta az orosz finomítók ellen intézett ukrán dróntámadások – amelyekkel védekezik a megtámadott ország, nem a nyersanyag árát akarja felsrófolni – következményeként nőtt a feszültség, s nyomában az üzemanyagárak is. Hozzájárultak a dráguláshoz az iraki tervek is, melyek arról szóltak, hogy a következő hónapokban csökkentsék az olajexportot a legutóbbi OPEC+ korlátokhoz képest megállapított túltermelés kompenzálására.

A legutóbbi árfolyam-emelkedést az orosz termelési zavar hajtotta, miután az utóbbi időben több dróntámadás érte az olajfinomítókat, 

felhajtóerőt gyakorolva az energiahordozók árára, növelve a nyersolaj iránti keresletet. A JPMorgan becslése szerint napi 900 ezer hordó finomítói kapacitás esik ki orosz oldalon.

Ez a fejlemény – attól függően, hogy meddig tartatnak a támadások és meddig húzódhat a helyreállítás – tartósabb kockázati felárat hozhat az olajpiacra, mint azok, amiket a vörös-tengeri decemberi támadások okoztak.

 

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:19
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­ö­­g­­ö­s­­­ ­­­l­á­­n­y­­o­k­ ­v­­­á­­­r­­n­­­a­­­k­ ­r­á­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­­𝗖­­𝗨­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
Gyurcsany-embere
2024. március 22. 11:23
Miért magyarországon a legdrágább még mindig tankolni, miközben a szuverén kormány direkt vezetéken kapja a saját finomítójába battán a naftát?
Zolotarjov
2024. március 22. 08:49
,,Menjenek gyalog..,, /Gely/
2024. március 22. 08:45 Szerkesztve
A 4-es főúton az ukrán tartálykocsik csak nem gázolajat visznek ukrajnába? Se fegyvert se embert csak üzemanyagot adunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!