Behívatta David Pressmant Szijjártó Péter

2024. március 12. 16:01

Joe Biden szavai okoztak galibát. A magyar külügyminisztérium magyarázatot várt a nagykövettől, érdemi választ azonban nem kaptak.

2024. március 12. 16:01
null

Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

***

Szijjártó Pétert a magyar-albán sajtótájékoztatón kérdezték Orbán Viktor floridai útjáról, ahol Donald Trumppal találkozott, az amerikai kormány delegációjával viszont nem. Erre Biden úgy reagált, hogy lediktátorozta a magyar miniszterelnököt, és azt állította: Orbán Viktor szerint „a demokrácia nem működőképes”. Az ATV kérdésére a magyar külgazdasági és külügyminiszter úgy felelt: ilyen hazugságokat nem vagyunk kötelesek elviselni, akkor sem, ha azokat az Egyesült Államok elnöke mondja. Ennek következményeként, mint fogalmazott,

a minisztériumba kérettük az Egyesült Államok nagykövetét”,

és arra kérték, mutassa be azt az idézetet hellyel és időponttal, ahol Orbán Viktor azt mondta volna, amit Joe Biden neki kijelentésként tulajdonít.  „Nyilvánvalóan ilyen kijelentés nem hangzott el, ezért semmifajta érdemi választ nem tudtunk kapni” – húzta alá a tárcavezető.

Ezt is ajánljuk a témában

Szijjártó Péter arról is beszámolt, hogy rendkívüli mértékben megnehezíti a kétoldalú kapcsolatokat a nagykövet megnyilatkozatása, miszerint az a hivatalos amerikai pozíció, hogy „itt, Magyarországon mi diktatúrát építünk”, ugyanis 

ezzel nem a kormányt, hanem az országot sértik meg.

„Mert a miniszterelnök és a kormány nem egy véletlen sorsolás alapján vezeti ezt az országot, hanem az emberek döntése alapján. Négy választást nyertünk meg egymás után, és az emberek kijelölték a kormányzás irányát, amelyet mi végrehajtunk” – fejtette ki.

„Úgyhogy ez nagyon súlyos sértés, kikértük magunknak, bekérettük a nagykövetet, s ez a fajta amerikai elnöki, kormányzati, demokrata adminisztrációbeli gondolkodásmód súlyos teher a kétoldalú kapcsolatainkon” – fűzte hozzá.

A videón ez 14:00-től hallgatható vissza:

A Külügyminisztérium MTI-nek küldött közleménye szerint a miniszter Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kijelentéséről szólva, miszerint a magyar kormány nagyon veszélyes játékot játszik Oroszországgal, azt mondta, hogy ami veszélyes, az maga a háború, minthogy a harcokban emberek halnak meg, ráadásul az eszkaláció kockázata is fennáll.

„És mi nem szeretnénk, ha ez a háború továbbterjedne, mivel mi itt élünk a háború szomszédságában, és ha a háború továbbterjed, akkor annak mi a közvetlen veszélyeztetettjei lennénk. Ezért mi továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy béke legyen a szomszédban” – hangsúlyozta.

„A béke reménye szempontjából a Donald Trump elnökkel folytatott találkozó kifejezetten biztató volt” – vélekedett.

 

Összesen 330 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­­­A­­­ ­d­­­ö­g­ö­­­s­ ­l­­á­n­­y­­o­k­ ­­­v­­­á­­r­­­n­a­k­­­ ­r­á­­d­ 👉 𝗪­𝗪­­­𝗪­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­𝗙­­­𝗨­­𝗡
atti64
2024. március 15. 19:05
TAKARODJ HAZA BUZIKÁM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Wolfram004
2024. március 15. 01:03
Pfúj, nem irigylem Szíjjártót. Ezt a puhatestűt behívatni...
jostothu
2024. március 13. 09:19
Hazaküldeni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!