A New York Times az orbáni úttól félti Szlovákiát

2024. március 24. 15:19

Az amerikai lap szerint eddig az elnöki hivatal volt az ellensúly.

2024. március 24. 15:19

Nyitókép: Peter Pellegrini a Hang (Hlas-SD) elnökjelöltje leadja szavazatát. (Fotó: MTI/EPA/Jakub Gavlak) 

A szombati szlovák elnökválasztást értékelte elemző cikkében a The New York Times.

Az amerikai lap felidézte, hogy szombaton a két ellentétes oldalon álló jelölt, a Kremllel szemben ellenséges veterán diplomata Ivan Korcok, valamint Peter Pellegrini volt kormányfő, a jelenlegi miniszterelnökkel Robert Ficoval szövetséges oroszbarát politikus végzett az első két helyen.

Ezt is ajánljuk a témában

Az eredmények alapján azonban egyikük sem szerezte meg a szükséges többséget, így második fordulót kell tartani április 6-án. 

A New York Times azt írja, hogy a leköszönő elnök, Zuzana Caputova – Ukrajna elkötelezett támogatója –  eddig arra próbálta felhasználni korlátozott jogkörét, hogy 

megakadályozza Robert Ficót abban, hogy Szlovákiát a magyarországihoz hasonló útra terelje.

Az elnöki hivatal idáig ellensúlyt jelentett, így Orbán Viktorral szemben Robert Fico eddig nem akadályozta Ukrajna támogatását. Ennek kapcsán hozzátették: szerintük a magyar miniszterelnök a NATO-tól Moszkva felé fordult, erős befolyást gyakorol a hírmédiára és korlátozta az igazságszolgáltatás függetlenségét.

A lap szerint a szeptemberi választások után a hatalomba visszatérő Robert Fico szakítani akar az ország eddigi ukránbarát politikájával és ugyanúgy az igazságszolgáltatási rendszer átalakítására törekszik. 

Pellegrini győzelme ehhez nyújthatna segítséget. 

A Fico-barát jelölt a második fordulóban a harmadik helyezett, NATO-ellenes nacionalista Stefan Harabint szavazóitól remélhet támogatást. 

Ő azzal az ígérettel kampányolt, hogy megvédi a hagyományos szlovák értékeket a homoszexuálisokkal és a bevándorlókkal szemben, és szorosabbra fűzi a kapcsolatokat Oroszországgal. Harabin azonban Korcokot és Pellegrinit is liberálisnak tartja, így nem biztos, hogy szavazói egyáltalán elmennek szavazni a második fordulóban. 

 

Összesen 89 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Türelem
2024. március 24. 19:07
Elefántcsontpart vezetői is aggodalommal kísérik a szlovákiai választás alakulását.
formaegy-2
2024. március 24. 18:48
A rühes nyugati náci haverotokon kívül pedig mindenki TŐLETEK! RÜHES BÜDÖS GYILKOS TERRORISTA AMCSI FÉRGEKtől félti egész Európát, az emberek életét, a gyerekek életét! Tőletek rühes gyilkosoktól akik már lemészároltátok az egész világot! Csak reménykedni tudunk, hogy a világnak lesz egy kis szerencséje, hogy meg lesztek úgy pörkölve, hogy a világ megszabadul tőletek rühes gyilkos terrorista amcsiktók!!!!!!!!!!!! A világ rákfenéi vagytok! Köp!
trash5
2024. március 24. 18:44
Nem latom, hogy a büdös hazaáruló fideszkomcsik bocsánatot kérnének amiert az ukránokon akarták megtorolni a terrortamadást. Bár egy egysejtű amőbának is nyilvánvaló, hogy kiknek az érdeke a terrortámadás, és az ukránoknak biztos nem. Nem látom továbba a bocsánatkérést amiért békegalambocskáim azért viszont egy szót sem szóltok, hogy az orosz patkanyok minden nap terrorizálják az ukránokat, drónnal rakétával, haborúval. Na orosz haborúparti békegalambocskáim, köpjétek az ocsmany pofátokat szembe. Képmutató férgek vagytok egytől egyik.
Takagi
2024. március 24. 17:56
Mindjuk a millios kutyaméretű pstkanyok miatt aghódjon, mert New Yorkban már többen vanbak mint a lakosság. Menekülnek is onnan az emberek. Amúgy a klímaválsag miatt úgy is eltünnik, elönti a víz mint Atlantiszt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!