Tömeges börtönbe zárásokkal felszámolta a bűnözést: holnap újra nyerhet Salvador elnöke

2024. február 03. 18:39

A palesztin keresztény származású Nayib Bukele megígérte és meg is valósította az erőszak felszámolását Salvadorban.

2024. február 03. 18:39
A salvadori elnökválasztáson induló Nayib Bukele és felesége, Gabriele de Bukele egy sajtótájékoztatón a fővárosban, San Salvadorban 2019. február 3-án urnazárás után.
Szilvay Gergely
Szilvay Gergely

„Bukele nagyon nem demokratikus, nagyon erőszakos és nagyon népszerű. Egyesek számára nehéz elfogadni, hogy ez a három dolog egyszerre érvényes lehet. De most ez a helyzet El Salvadorban”mondja a Guardiannek Juan Pappier, a Human Rights Watch emberijogi szervezet dél-amerikai vezetője.

A közép-amerikai El Salvadorban február 4-én parlamenti választást és elnökválasztást tartanak egyszerre. A választáson 13 párt indul, melyből hét indít elnökjelöltet is. De  igazából csak egynek van esélye nyerni: Nayib Bukelének.

 

De ki ez a Bukele?

Nayib Bukele a kis közép-amerikai ország El Salvador elnöke 2019 óta. Mint korábban írtuk: Bukele apja részéről keresztény palesztin származású, magát is vallásosnak tartja. Érdekes tény: a Megváltóról elnevezett ország új elnöke apai részről konkrétan Betlehemből és Jeruzsálemből származik. Ellenzi az abortusz minden formáját, a melegházasságot és az eutanáziát.

De ami még fontosabb: 

hatalomra kerülése óta hetvenezer embert zártak börtönbe, java részüket szervezett bűnözés vádjával – ez Salvador felnőtt lakosságának mintegy 2 százaléka. 

Elhelyezésük érdekében Amerika legnagyobb börtönét építette az országban, ahol negyvenezer elítéltet őriznek. 2020 februárjában katonákat küldött a parlamentbe, hogy ezzel kényszerítse ki a rendőrségnek és a hadseregnek juttatandó további finanszírozás megszavazását. 2021-ben kirúgta a legfőbb ügyészt és öt legfelsőbb bírót is.

A kilencvences évektől kezdve ugyanis az országot két maffiaszervezet, a  Barrio 18 és a MS13 uralta, s a hatmilliós Salvadorban 2015-re a két szervezetnek 60 ezer tagja volt. Ekkor 100 ezer emberre 106 gyilkosság jutott, mostanra viszont mindössze 7,6 gyilkosságra zsugorodott ez a szám. Hiába az emberi jogi szervezetek kifogásai a gyanúsítottakkal szembeni tömeges eljárásokkal kapcsolatban (ártatlanok is vannak köztük, kétszázan meghaltak a a fogságban), Bukele nagyon is népszerű Salvadorban.

Vasárnap választást tartanak az országban, amit jó eséllyel magasan nyerni fog az elnök,

mégpedig elvileg alkotmányellenesen. Ahogy a Guardian fogalmaz: Bukele „a régió legnépszerűbb elnöke. És vasárnap valószínűleg megnyeri az alkotmányellenes második ciklusát, valószínűleg olyan mértékben, hogy az ország egypártivá válik.”

Mindenesetre az előrejelzések szerint Bukele pártja, az Új Eszmék a 60 parlamenti helyből 57-et fog megnyerni – jelenleg 48 helye volt a 84-ből, a párt ugyanis átvitt egy törvényt, ami hatvanra csökkentette a parlamenti képviselők számát.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Alkotmányos bizonytalanságok

Bukele 2012-2015 közt Nuevo Cuscatlán városának, majd 2015-2018 közt a fővárosnak, San Salvadornak volt a polgármestere. Ezután nyerte meg az elnökválasztást 2019-ben. Ő az első elnök José Napoleón Duarte (1984–1989) óta, aki nem a két nagy párt színeiben nyert választást. A két nagy párt a baloldali Frente Farabundo Martí para la Liberación Nacional (FMLN; Farabundo Martí Front a Nemzeti Felszabadításért) és a jobboldali Alianza Republicana Nacionalista (Nemzeti Republikánus Szövetség). 

2018-ban saját pártot alapított Nuevas Ideas (Új Eszmék) néven, 

melynek ideológiáját a Wikipédia „bukelizmusnak” és „populizmusnak” nevezi. 

A párttal együtt először a Cambio Democrático (Demokratikus Változás) középbaloldali pártszövetség színeiben indult, de miután azt feloszlatta az alkotmánybíróság, a jobboldali Gran Alianza por la Unidad Nacional (Nagy Szövetség a Nemzeti Egységért) színeiben nyert választást.

A szépséghiba az, hogy egyes jogászok szerint alkotmányellenes az újra indulás, bár egyébként nem szokatlan: egy korábbi elnök, Antonio Saca is újra akarta választatni magát 2014-ben, bár sikertelenül. Az utolsó, akinek sikerült magát újraválasztatni, Maximiliano Hernández Martínez volt 1944-ben-ben. De mi az, hogy „egyes jogászok szerint”? A dolog úgy néz ki, hogy 

az alkotmány tiltja az újra indulást, de ezt a szabályt 2021 szeptemberében felülírta a Legfelsőbb Igazságügyi Bíróság, 

kvázi alkotmánybíróság, kimondva, hogy mégis újra indulhat. Ezt a jogi csomót oldja ki valaki!

Akármit is mondanak az alkotmányjogászok és emberijogászok, a választóknak abszolút favoritja Bukele elnök, így nagy meglepetés nem várható Salvadorban.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Fotó: MTI/EPA/EFE/Esteban Biba

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. február 04. 21:09
Aha, úgy látom, a "jogvédők" ott is végzik "áldásos" tevékenységüket. Pedig ezek a rohadékok csak az erőből értenek!
ToIeranciaterror
2024. február 03. 21:37
"2021-ben kirúgta a legfőbb ügyészt és öt legfelsőbb bírót is." Ugye, hogy a bíróság mindig a ballib maffia kezében van. Ha nincs, akkor az már nem lehet független a transparencimacik szerint... :)
ToIeranciaterror
2024. február 03. 21:34
Az újraválasztási korlátozásokat és tilalmakat a nemzetközi büdösballib maffia kényszerítette a világ országaira (néhányra nem sikerült, azokat diktatúráknak nevezik), azért, mert kiemelkedő képességű vezető ritkán akad és ha csak kevés ideje jut vezetni egy országot, akkor nem is ér el túl sokat, ellenben egy ciklus alatt lerombolhat mindent az utána következő, főleg, ha az a ballib maffia tagja.
nakatomi
2024. február 03. 21:14
Aki megnézi az alábbi kisfilmet arról, hogy hogyan szállították az újonnan megnyílt börtönbe a 40.000 maffiózót, az megérti, hogy a salvadoriak miért rajonganak elnökükért. Ő nem csak ígérte, hogy rendet tesz. Sajnos a nyugati világban nem lehet ilyen kemény kézzel fellépni. Pedig ez egy fontos tanulság: Csak úgy lehet rendet tenni, ha a liberális "jogvédők" nyafogását figyelmen kívül hagyjuk. https://www.youtube.com/watch?v=5NNSrWQLqBA&t=28s&ab_channel=HamiltonBarcenasTV
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!