Nem tud elszakadni Németország Kínától és az oroszoktól

2024. február 14. 08:44

Miközben több területen elvágta magát Németország a keleti importtól, az energiafordulat érdekében épp, hogy kínai és orosz importra van szüksége.

2024. február 14. 08:44
null

Németország az ukrajnai háború kezdete óta sok területen elvágta magát korábbi keleti importjától, különös tekintettel az orosz gázra, amely a német ipar egyik fő meghajtóereje volt az elmúlt évtizedekben. A berlini kormány számos területen támogatja az Oroszország elleni szankciókat, és a korábban teljesen nyitott német-kínai együttműködésbe is korlátokat hozna be.

A németek ugyanakkor nem tudnak teljes mértékben elszakadni a keleti importtól. Többek között éppen a zöld ideológia alapján meghirdetett 

energiapolitikai fordulathoz (Energiewende) van szükségük arra, hogy Keletről hozzanak be nyersanyagokat az új infrastruktúra felépítéséhez.

Mint arról a Tagesschau ír, akár szélkerekekről, akár napelemekről vagy elektromos autókról van szó, Németországnak fém nyersanyagokra van szüksége az előre lépéshez, és ezeket a fémeket importálva tudják beszerezni. Mint a lap írja, 2023-ban a német áramszükséglet majdnem 60 százalékát „ökoáramból” fedezték, vagy a szél-, víz- és napenergiából, valamint biomasszából, és ez új rekordot jelent.

A fordulathoz azonban először nyersanyagokra, többek között ritkaföldfémekre van szükség, amiket többek között a szélkerekek turbináihoz, az elektromotorokhoz, a katalizátorokhoz, az elemekhez, akkumulátorokhoz és a LED-lámpákhoz is felhasználnak.

De, mint a Tagesschau írja: van itt egy probléma. 

A ritkaföldfém-igény 89 százalékát Kínából importálja Németország,

ami extrém függőséget jelent egy érzékeny szektorban. Kína pedig nem fél használni a kereskedelmi fegyvert: 2010-ben egy időre leállították a ritkaföldfémek kivitelét, tavaly pedig a gallium és a germánium exportját függesztették fel, miközben Amerikával állt konfliktusban a mikrochipek terén.

Oroszország a másik hatalom, aminek Németország ki van téve: a palládium és a vanádium ugyanis onnan érkezik, és az elektronikától a fogorvoslásig, a mobiloktól az e-autókig mindenféle területen felhasználják őket. A palládium 42 százaléka érkezik globálisan Oroszországból; a vanádium 98 százaléka pedig Kínából, Oroszországból és Dél-Afrikából.

Németország most válaszút előtt áll a Tagesschau szerint: ahhoz ugyanis, hogy ezen függőségeit csökkentse Németország, 

két dolgot tehet, hazai bányák nyitását és az újrafelhasználás erősítését.

Egyébként, mint a lap megjegyzi, épp tavaly Svédországban fedezték fel Európa legnagyobb ritkaföldfém-készletét, amihez még nem nyúltak hozzá. Lítium is van a Rajna völgyében Basel és Frankfurt közelében. Ennek kitermeléséhez viszont a német radikális környezetvédelmi hozzáállást kellene valószínűleg újragondolni.

Fotó: Mandiner archív

Összesen 84 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
backsplash
2024. február 14. 12:27
Az németek zsebirűl. Van azért a magas életszínvonalban is kockázat. Egy német pénztárca fájdalomküszöbe magasabban van és ez a tűréshatár éppen alkalmas arra, hogy visszafordíthatatlan folyamatokat lehessen elindítani: migráció, zöld őrület, Ukrajna stb. A "jóemberségi faktor" egy ideig áthidalja a dolgokat, de amikor összejön ebből annyi, hogy ez volt az idei Mallorca vagy Ibiza, vagy másnak az új Mercedes, az ingatlanfelújítás, gyerek egyetemi tandíja, életcélok stb., akkor bejön a képbe az, hogy a német szeret és tud is számolni, meg azért valljuk be, jól tudjuk egy ideje, hogy irigy és ítélkezni szerető is a hétköznapi germán. Előbb vagy utóbb eljutnak oda, hogy a nem német érdeket szolgáló politikusaikat leváltják. Most talán megérzik, hogy mit művelnek összevetik a kockázataikat és rájönnek, mi a következő lépés.
I feel the earth move under my feet
2024. február 14. 11:29
Ha a világpiaci szereplőkkel próbálsz versenyezni, akkor nem mondhatsz le az általuk is ismert és igénybevett olcsó energiahordozókról és stratégiai nyersanyagokról.
Nasi12
2024. február 14. 11:06
El tud, de hülye lenne. A két világháboru arról szólt, hogy elvágják öket a piacoktól, amit anglia, franciaország majd amerika birtokolt. Azért elmentek az oroszok meg kína felé. De most azoktól is el akarják vágni öket.
Zsolakomarom
2024. február 14. 10:54
elQrt mandi kommentmotor valamikor majd mukodni fog ?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!