Mutyizhattak a román cégek az árammal, aligha érte meg

2024. február 09. 17:54

Kiderült, hogy „wash trade” módszerrel manipulálták az árakat.

2024. február 09. 17:54

A román energiapiaci szabályozó hatóság (ANRE) együttesen több mint 537 millió lejes (40,8 milliárd forint) bírságot szabott ki négy áramkereskedő cégre a nagybani piac tiltott manipulálása miatt – jelentette be a hatóság pénteken.

Az ANRE a román áramtőzsde (OPCOM) feljelentése alapján indított vizsgálatot, és megállapította, hogy

a négy kereskedő úgynevezett „wash trade” módszerrel manipulálta az árakat, vagyis egymásnak adtak el, majd azonnal vissza is vásároltak jelentős mennyiségű energiát, hogy a nem létező üzleti forgalommal növekvő kereslet látszatát keltsék, és így felverjék az árakat.

A legnagyobb bírásgot, csaknem 364 millió lejt a Tinmar Energy Rt.-nek kell kifizetnie. A Nova Power & Gas Kft.-t 100 millió lejre, a Freepoint Commodities Europe Kft.-t 22,9 millió lejre bírságolták. Valamennyien az EFT Furnizare Kft.-vel bonyolítottak le több A-B-A típusú tranzakciót, amelynek 50,5 millió lej bírságot kell befizetnie a román állami költségvetésbe.

A román sajtó szerint a bírságokat az üzleti forgalom arányában szabta ki az energiahatóság, a szankciók az árbevétel 3-7,5 százalékát teszik ki.

Az energiapiac manipulálásáért együttesen kiszabott több mint 100 millió eurónak megfelelő bírság rekord az ANRE történetében.

A küszöbönálló bírságolásról elsőként hírt adó Hotnews.ro kedden azt írta: olyan kereskedőkről van szó, amelyek hatalmas extraprofitra tettek szert a 2022-es energiaválság idején. A lap szerint a kevesebb mint 100 alkalmazottat foglalkoztató Tinmar Energy 2022-ben 157 százalékkal növelte forgalmát az előző évhez képest, nyeresége pedig 266 százalékkal 523 millió lejre emelkedett.

A Nova Power profitja 912 százalékkal nőtt 2022-ben, és elérte 230 millió lejt.

Közös üzleti partnerük, az alig öt fizetett alkalmazottal rendelkező EFT Furnizare 51 millió lej tiszta nyereséggel zárta a 2022-es évet, ami 821 százalékos növekedés 2021-hez képest. „Aki törvénysértő módon befolyásolja az energiapiacot, azt példás módon felelősségre kell vonni.

A négy cégre kiszabott 537 millió lejes, rekordméretű bírság világos figyelmeztetés mindenki számára, aki azt tervezné, hogy a törvényt megsértve növelje profitját” 

mutatott rá Sebastian Burduja energiaügyi miniszter pénteken kiadott közleményében.

A Tinmar Energy azzal védekezett, hogy az áramtőzsdén tett eladási és vételi ajánlatok névtelenek, tehát a licit résztvevőinek a zárásig nincs tudomásuk arról, kivel üzletelnek, az alig 12-14 szereplős román áramtőzsdén pedig szinte lehetetlen, hogy az a négy cég, amely elad és vásárol is energiát, elkerülje az A-B-A típusú tranzakciókat. A cég jelezte: bírósághoz fordul az ügyben.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/Robert Ghement

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kristály
2024. február 09. 19:25
A Hollnd tőzsde sem jobb csak ott a cégeknek joguk van ezt csinálni, ha nem így lenne akkor Soros sem gazdagodott volna meg az angolok pénzén.
Dunhill67
2024. február 09. 19:14
ah...."bezzeg"
lacika-985
2024. február 09. 18:35
Adhatnak akármennyi büntetést , Romániában a multik nem fizetik be és be sem hajtják rajtuk . Nem ez az első és nem is az utolsó
Ehetős Odó
2024. február 09. 18:33
Ki hitte volna ezekről a szőröstalpig becsületes oláhokról?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!