Mi az az alaszkai himlő, ami már halálesetet is okozott?

2024. február 15. 11:50

A szakértők szerint ideje jobban megismerni ezt a fertőzést.

2024. február 15. 11:50

Egy friss jelentésben arról számoltak be, hogy első alkalommal okozta ember halálát az alaszkai himlő. A rendkívül ritka fertőzést – amelyet eddig kevesebb, mint tíz embernél mutattak ki – egy, a majom- és a tehénhimlő vírussal rokon kórokozó idézi elő – ismertette a Live Science.

A vírust először 2015-ben mutatták ki embernél az alaszkai Fairbanks-ben, ezután végeztek vizsgálatokat a környéken, melyek alapján úgy vélik, hogy a himlő elsősorban kisemlősöket, például vöröshátú vakondokat és cickányokat fertőz meg. 

A gyanú szerint az emberek a vírust ezektől a vadállatoktól kaphatják el, de időnként a házimacskák vagy a kutyák is lehetnek közvetítők. Bár az átvitel pontos útja nem ismert, más ortopoxavírusokhoz hasonlóan az alaszkai himlő is a fertőzött állatokkal való szoros érintkezés révén terjedhet. Az esetleges bőrsérülések pedig csak fokozzák ennek a kockázatát. 

Eddig viszont még nem volt arra példa, hogy ember embernek adja át a vírust

 – írta a tudomáyos portál.

A macskája betegíthette meg az első halálos áldozatot

A vírus felfedezése óta Fairbanks környékén további öt ember kapta el az alaszkai himlőt. Ezeknél a személyeknél a kórokozó 

kiütéseket és a nyirokcsomók duzzanatot okozott, de a tünetek maguktól megszűntek.

Azonban nemrég Fairbanks területén kívül, a Kenai-félsziget tengerparti régiójában történt egy olyan megbetegedés, amely kórházi kezeléshez, és végül halálhoz vezetett.

Mint kiderült, az elhunytnál korábban rákot diagnosztizáltak, emiatt kezelés alatt állt, immunrendszere pedig emiatt legyengült. 

Ugyanakkor az eset azt jelzi, hogy 

a vírus a vártnál nagyobb területen fordul elő. 

A helyi szakértők jelenleg az amerikai járványügyi központtal (CDC) közösen azon dolgoznak, hogy Fairbanks térségén kívül teszteljenek kisemlősöket.

Az elhunyt a rendelkezésre álló információk szerint egyedül élt egy erdős területen, tünetei 2023 szeptemberi jelentkezése előtt nem utazott. Egy kóbor macskát gondozott, amely rendszeresen vadászott kisemlősökre, és időnként megkarmolta a férfit.

Az állattól később vett minták negatívak lettek ortopoxavírusra és a kapcsolódó antitestekre. A macska azonban nem sokkal a megbetegedése előtt 

megkarmolta a férfi hónalját, és éppen ott kezdődtek a tünetek.

A férfi nem számolt be kisemlősökkel való érintkezésről, így a macska lehetett a fertőzés forrása.

A beteg ezt követően többször is orvoshoz fordult a hónaljában lévő piros dudor miatt, melyet antibiotikummal kezeltek. A biopszia nem utalt rákos elváltozásra vagy bakteriális fertőzésre.

 Ahogy teltek a hetek, egyre fáradékonyabb lett, és a hónaljában jelentkező fájdalom fokozódott, majd átterjedt a vállára. November közepén kórházba került, mivel feltehetően egy súlyos bakteriális fertőzés akadályozta a karja mozgását.

A kórházban égő fájdalom jelentkezett nála, ami idegkárosodásra utalhat. 

A vizsgálatok kiterjedt gyulladást mutattak ki a hónaljában és a vállában lévő izmokban. 

Az a hely, ahol korábban biopsziát végeztek, nem gyógyult megfelelően, szürke szövet vette körbe, és folyadék szivárgott belőle. Testén szétszórtan négy, himlőszerű elváltozást is felfedeztek – ismertette a lap.

Ideje megismerkedni az új vírussal

Mindezt követően a férfit a lehetséges kórokozók hosszú listájára tesztelték. Az egyik teszt pozitív lett tehénhimlőre, de amikor a mintát elküldték az Alaszkai Állami Közegészségügyi Laboratóriumba, megállapították, hogy valamilyen más típusú ortopoxavírusról van szó. A laborvizsgálatok végül megerősítették, hogy 

az alaszkai himlő kórokozójára bukkantak, a vírus genetikája pedig különbözik a korábban Fairbanksban találtaktól.

A beteg ezután több, a himlő ellen engedélyezett kezelést kapott, és a tünetei egy hét alatt javulni kezdtek. A kezelés ellenére utóbb kései sebgyógyulás, alultápláltság, akut veseelégtelenség és légzési elégtelenség alakult ki nála, 2024 januárjában pedig életét vesztette.

A hatóságok most arra ösztönzik a kutatókat Alaszka-szerte, hogy ismerkedjenek meg az alaszkai himlővel, gyanú esetén pedig tegyenek bejelentést – írta a Live Science.

Nyitókép illusztráció. Fotó: SERGII IAREMENKO / SCIENCE PHOTO L / SIA / SCIENCE PHOTO LIBRARY VIA AFP

 

 

Összesen 38 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Spiritmonger
2024. február 16. 11:53
Indul a rettegtetés, de már nem tudnak mit kitalálni. Kíváncsian várom a krokodiltripper és a tobzoskaherpesz felbukkanását.
survivor
2024. február 15. 14:11
még az összes járványos betegséggel is ijesztgetik akkor ne ijedj meg. 1 M amerikai halt bele a covid19-be. Summa 7 M
survivor
2024. február 15. 14:09
auditorium A jóléttől csökken a nemzési szándék.
survivor
2024. február 15. 14:07
Ti faszok. "a szoros érintkezés" az hosszú testközeli létet jelent, nem szexet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!