Megmentené a gazdákat Brüsszeltől a magyar, a román és a francia biztos – de van egy kis bökkenő

2024. február 06. 09:29

Kész a terv, vaskarika készülhet fából.

2024. február 06. 09:29
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Bizonyára erre vártak az európai utcákon tüntető gazdák: megenyhült az Európai Bizottság – de még hogyan! Ambiciózus új tervről számolt be a POLITICO reggeli hírlevele, a Brussels Playbook.

Ma ül ugyanis össze a biztosi kollégium, hogy megtárgyalja az EU kibocsátáscsökkentési célját 2040-re – amely minden valószínűség szerint 90 százalék lesz az 1990-es szinthez képest, mint az a korábban köröztetett vázlatokban is szerepelt. A 90 százalékos cél tehát nem változik, a gazdák mégis fellélegezhetnek:

a gazdák kiengesztelése érdekében a Bizottság törölt némi olyan szöveget a javaslatokból, amely kifejezetten a mezőgazdasági szektorról szólt” – írja a POLITICO.

Így például kikerült a vázlatból egy 30 százalékos mezőgazdasági szektorális kibocsátáscsökkentési cél a 2015-ös szinthez képest 2040-ig, ezt sikerült kijárnia Adina Vălean román közlekedési, Thierry Breton francia belső piacért felelős és Várhelyi Olivér magyar bővítési biztosnak.

De itt a csavar: a Bizottság technikai elemzést is készít a terv mellé – abba pedig fekete-fehéren benne van, hogy

hiába kerültek ki a politikai szövegből a gazdákra vonatkozó rendelkezések, azért az általános 90 százalékos cél elérése érdekében a mezőgazdaságnak is vissza kell majd vágnia saját kibocsátását.

Peter Liese német CDU-s EP-képviselő, az időközben igencsak gazdapártivá vedlett Európai Néppárt környezetvédelmi szóvivője a témával kapcsolatban a POLITICO-nak elmondta, hogy minden a Bizottság Green Dealjét korábban összefogó Frans Timmermans hibája, mert ő az EU klímapolitikai intézményeit feltöltötte „sok-sok olyan emberrel, akik olyan eszközökön dolgoznak, melyekkel kínozhatják az európaiakat, az európai gazdákat, az európai ipart és így tovább”.

A POLITICO szerzője emellett beszámolt arról is, hogy fogalma sincs, miért foglalkoznak ennyit a politikusok a gazdákkal, hiszen ők az EU munkaképes korú népességének mindössze 2,9 százalékát alkotják – „mégis megérti az ember, ha azt gondolná, hogy a feudális időkben élünk, amikor ők adták az európai népesség 90 százalékát”.

Nyitókép: MTI/EPA-ANSA/Matteo Corner

 

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Valodi
2024. február 08. 00:49
... höhöhö ... olvassa ezt a Mandi-sz.rt valami EMBER is, vagy csak NERISTA? Merthogy akkora a csend ....
2024. február 07. 18:04 Szerkesztve
Úgy látszik, a COVID nem érte el a célját! „A végtelen növekedés menedzselésére – azért mégiscsak ciki, hogy modern körben ezt nevezik „gazdaságnak” – szóval erre eddig a háborúkat használták. A modern kór gyarmatosítása nagyjából körbeért a 20. század elejére: kellett a világháború, majd a második kiadása. Ami annyira hatékonyra sikerült, hogy a 3. részt inkább nem tartották meg, csak hidegen - inkább az aranyról levették a dollárt, a valóságról a pénzt. Ez sokat segített, majd a szocializmus bukásával az újragyarmatosítható területek, aztán az árnyháború a „terrorizmus” ellen. De a végtelen növekedésre épülő rendszer kapacitása időnként szükségszerűen megtelik, mint egy levelesláda. Úgyhogy időnként üríteni kell. A múltkor az ingatlanlufikból pukkantottak ki néhányat, most ezzel a vírussal koronázzák meg a történetet. Hogy ez már a Modern Történelem megkoronázása-e, az még kérdés.” (Balogh Péter – emberestisza.blogspot.com)
tikkadt-szocske
2024. február 07. 11:44
A kólagyárakkal ugye nincs semmi gond...ők nem rongálják az ózont azzal a napi pát tonna műanyag palackkal. Minden idóta zöldszagú majom Prüsszelben éli ki a ferde hajlamait?
Valodi
2024. február 07. 10:33
... höhöhö ... "Magyarország szándékaink szerint tehát olyan ország lesz, ahol az európai többfunkciós, minőségi mezőgazdaság, a környezet- és tájgazdálkodás válik általánossá. Ez úgy állít elő értékes, szermaradvány-mentes, egészséges és biztonságos élelmiszereket valamint helyi energiát és egyéb nyersanyagokat, hogy közben megőrzi talajainkat, ivóvízbázisainkat, az élővilágot, a tájat és benne az embert, közösségeit és kultúráját. Egyúttal munkát, megélhetést és elfogadható jövedelmet biztosít a lehető legtöbb ember számára. Ez a mindenütt – gyengébb termelési adottságú, ám környezeti, természeti szempontból általában annál értékesebb területeinken is – jelen lévő („területfedő”), a tájak eltérő természeti adottságaihoz és gazdálkodási tradícióihoz alkalmazkodó, életképes mezőgazdaság az egyéni/családi kis- és középbirtokok meghatározó szerepére épül. Ez biztosítja a tulajdonosi szemléletből fakadó „jó gazda gondosságát”, az egymást követő generációk közti felelős viszonyt." UGYI?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!