„Magyarország példakép számomra” – hangzott el az Osztrák Szabadságpárt gyűlésén, a Politico máris kongatja a vészharangot

2024. február 07. 12:06

A portál szerzője szerint csak egy isteni beavatkozás veheti elejét a „tragikus” választási eredménynek.

2024. február 07. 12:06

Liam Hoare, a Politico osztrák hírlevelének szerzője ellátogatott az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) újévi nagygyűlésére és baljóslatú beszámolót írt az osztrák politikai helyzetről.

„Náci zsargon”

Hoare azzal kezdi, hogy a „szélsőjobboldali” FPÖ, „sörcsarnoki hangulatú” nagygyűlésén Herbert Kickl pártelnököt diadalmasan Ausztria „leendő Volkskanzlerének” – népi kancellárjának – nevezték. A szerző szerint akkor is „náci zsargont” használt a pártelnök a rendezvényen, amikor a Systemkanzler – a rendszer kancellárja –, valamint a Systemmedien – a rendszer médiája – kifejezéseket használta.

A Politico újságírója szerint Kickl a jelenlegi kancellárt Karl Nehammert „élő halottnak” nyilvánította, és azt mondta, számon tartja, hogy melyik miniszterek voltak felelősek a Covid-19 politikájáért. Azt is kijelentette, hogy az FPÖ vezetése alatt Ausztria „erődítmény” lesz. „Többé nem fogadunk el semmilyen menedékkérelmet” – jelentette ki  Herbert Kickl, akit a cikk szerzője „törpe, szemüveges vezetőnek” titulált. 

Magyarország példakép számomra

– mondta Kickl a párt híveinek a beszédében, amely Horae szerint „túlzó, gonosz és baljóslatú volt”.

Hoare azt is hozzátette, az FPÖ kevés ellenállással néz szembe, és arra törekszik, hogy hatalomra kerüljön. „Ausztria a szélsőjobboldali győzelem felé bolyong”– fogalmazott. 

Az FPÖ 2022 novemberében előzte meg először az Osztrák Szociáldemokrata Pártot (SPÖ), és vette át a vezetést a közvélemény-kutatásokban. Tavaly októberben pedig már rendszeresen 30 százalékon állt – emlékeztet. Majd hozzáteszi ez gyorsabb fordulat, mint amire bárki számított volna, hiszen az FPÖ a Covid-19 első hulláma idején a negyedik helyen volt, mindössze 11 százalékos támogatottsággal.

Ezt is ajánljuk a témában

A jobboldalnak kedveznek a válságok

Az FPÖ-nek kedveztek a politikai körülmények, amelyek lehetővé tették a párt számára, hogy egy sor „makacs kisebbségi álláspontot” képviselve erős választói koalíciót építsen ki. Ez a világjárvány idején kezdődött, amikor a párt ellenezte a Covid-19 ellenintézkedéseket, és szkeptikus álláspontot képviselt a védőoltásokkal kapcsolatban, és ebből politikai tőkét tudott kovácsolni. 

Hoare szerint „ez még nem minden”. Az FPÖ-t támogatják nagyrészt azok is, akik ellenzik az Ukrajnának Oroszország inváziója után nyújtott európai támogatást, és

az osztrák semlegességre hivatkozva de facto oroszbarát álláspontot képviselnek”

– írta az újságíró. Felidézte azt is, újévi beszédében Kickl ígéretet tett arra, hogy Ausztria vétójogával megakadályozza az Ukrajnának nyújtott európai támogatásokat, az Ukrajnának az Európai Unióhoz való csatlakozását, valamint az Oroszország elleni káros szankciókat.

A Politico szerint a végső lendületét az illegális migráció politikai kérdésként való újbóli megjelenése, valamint az energia- és inflációs válság adta meg az FPÖ-nek. 2022-ben több mint 112 ezer menedékkérelmet nyújtottak be Ausztriában – ez több, mint a migrációs válság csúcspontján, 2015-ben.

Az éves infláció 2023 januárjában 11,2 százalékon tetőzött, és továbbra is az eurózóna átlaga felett van. A földgáz ára pedig 103 százalékkal emelkedett 2023 első felében az előző év azonos időszakához képest.

Az FPÖ-vel szemben állók számára a legfőbb aggodalmat az jelenti, hogy a gazdasági és politikai körülmények nem mutatják javulás jeleit. A gazdaság továbbra is lassú. A GDP 2023-ban 0,5 százalékkal csökkent, és az előrejelzések szerint idén is csak egy százalékkal nő. Eközben a kormánynak az infláció egyszeri készpénzkifizetésekkel és a háztartási energiaárak felső határával való mérséklésére tett erőfeszítései nem hatották meg a szavazókat.

Hoare röviden úgy foglalja össze a helyzetet, hogy „a kormány népszerűtlen, az ellenzék pedig lassan kifut az időből, hogy talpra álljon”. A gazdaság gyenge, és az ország közvetlen kilátásai borúsak.

„Ausztria így a szélsőjobboldal győzelme felé halad a közelgő parlamenti választásokon”

– fogalmazza meg figyelmeztetését a cikk írója.

Ezt is ajánljuk a témában

Már csak az isteni beavatkozásban bízhat Ausztria a Politico szerint

Hoare felidézi, hogy az előző két választáson mindig volt olyan esemény, amely megváltoztatta a végső eredményt. 2017-ben Kurz kancellárt puccsolták meg, amely miatt felbomlott a koalíció, 2019-ben pedig az Ibiza-ügy sújtott le az FPÖ-re. 

Ha el akar kerülni egy tragikus választási eredményt, Ausztriának most kétségbeesetten szüksége van egy újabb deus ex machinára

 – zárta cikkét Hoare.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán-szerű kormányzást ígér Ausztria legerősebb pártja, az FPÖ

Egy évvel az osztrák parlamenti választások előtt belengette programját az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ). Elnöke, Herbert Kickl sajtótájékoztatón elmondta: Ukrajna ne legyen EU-tag, ki kell vizsgálni a covid-járvány idején alkalmazott intézkedéseket és Ausztria lezárja kapuit a bevándorlók előtt.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: Getty Images /  Walter Geiersperger

Összesen 46 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orygabor
2024. február 07. 20:17
Isteni beavatkozás. Hm. Már-már felszólító módban. Vajon most is a németek avatkoznak be istenien?
robag7
2024. február 07. 19:17
Hajrá FPÖ!
2024. február 07. 17:35 Szerkesztve
Ez természetesen az objektív sajtószabadság szellemében született mértéktartó és független cikk. Azt meg természetesnek veszem, hogy a képen ábrázolt havasi tájkép alá meg odaírják, hogyaszongya, "A hajdani berchtesgadeni Hitler-szállás (Berghof) helyszínére emlékeztető illusztráció kiválasztása a véletlen műve".
connorj
2024. február 07. 13:10
A beszélgetésre az orosz állami televízió vitaműsorában került sor, ahol a megszólalók arra jutottak, a legjobb az lenne, ha Ausztria, Magyarország, Szlovákia és Szerbia összeolvadásával létrejönne egy semleges zóna, szinte egy új Osztrák-Magyar Monarchia, amit orosz katonák védhetnének meg a támadásoktól. „Csináljunk egy semleges területet a közép-európai térségből AMELY EGY NAGYON JÓ HELY Csináljunk itt egy osztrák–magyar területet. Élesszük újra a nagyszerű Osztrák–Magyar Monarchiát” – adja elő az elképzelését a vita egyik ismeretlen résztvevője, aki arra is kitér, hogy ennek az új területnek megígérheti Oroszország, hogy nem fogja megtámadni. A műsorvezető, Vlagyimir Szolovjov, Putyin egyik kedvenc, megmondóembere tovább emeli a tétet: „Sőt, oda fogjuk küldeni a saját csapatainkat, hogy senki ne támadja meg őket.” 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 https://m.youtube.com/watch?si=ShBwrFtFFw8hrLcs&v=rrpkzl9uyT4&feature=youtu.be
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!