Itt van a NATO-éltanulók listája – Magyarország is az élbolyban

2024. február 15. 15:09

Magyarországon a legmagasabbak között van a honvédelmi kiadások aránya a nemzeti össztermékhez képest.

2024. február 15. 15:09
null

Újra vita tárgya a NATO-ban a védelmi kiadások alakulása. Donald Trump korábbi amerikai elnök, aki ismét a republikánusok elnökaspiránsa, újfent kifejtette, hogy nem kellene az Egyesült Államoknak megvédenie azokat a NATO-tagállamokat, amelyek nem teljesítik a védelmi kiadási elvárásokat.

A NATO-ban az az elvárás, hogy 

egy ország a nemzeti összterméke (GDP) 2 százalékának megfelelő összeget költsön a védelmi kiadásaira. 

A kétezres években számos ország ez alatti összegeket fordított a védelemre, katonai kiadásokra, miközben a NATO-blokk védelmét egyre többen egyszerűen az Egyesült Államoktól várták. Trump amerikai elnökként tett kijelentései, valamint az új biztonsági kihívások, többek között az ukrajnai háború változtatott ezen a helyzeten, és ismét egyre több ország éri el vagy haladja meg a 2 százalékos arányt a védelmi kiadásokban.

Ezt is ajánljuk a témában

A Politico most térképet közölt arról, hogyan teljesítenek a NATO-tagállamai köztük hazánk.

Európa éltanulója Lengyelország, amely 2023-ban a GDP 3,9 százalékának megfelelő, óriási összegeket költött a hadserege fejlesztésére. Korábban a Mandiner is cikkezett arról, hogy 

az előző, Kaczynski-féle vezetés a kontinens egyik vezető katonai hatalmává akarta tenni Lengyelországot, 

és ez a fejlesztési folyamat most is tart.

A lengyelek ezzel még az Egyesült Államokat is megelőzik: az első számú szuperhatalom a GDP-je 3,5 százalékát fordítja az amerikai hadsereg fenntartására és fejlesztésére.

A harmadik helyen a hagyományosan erős haderővel rendelkező Görögország áll 3 százalékkal, majd a NATO keleti határszakaszának államai, köztük Magyarország következnek.

Észtország 2,7%, Litvánia 2,5%, Lettország 2,3%-os arányban költ a védelemre, míg 

Finnország, Románia és Magyarország 2,4 százalékot költ erre.

Hazánk egyébként 10 éve, 2014-ben mindössze a GDP 0,9 százalékát fordította a védelmi kiadásokra.

A 2 százalékos küszöb fölött van még ezen kívül Nagy-Britannia és Szlovákia, míg Franciaország, a kontinens hagyományos vezető katonai ereje jelenleg 1,9 százalékot költ erre.

Érdekes, hogy a ranglista túlsó végén található a szintén regionális katonai hatalom Törökország, 1,3 százalékos aránnyal;

mögötte csak a szövetségesek által körülvett Belgium (1,1%) és Luxemburg (0,7%) található, bár a nyugat-európai miniországnak nyilván a következő évtizedekben sem kell a szomszédság felől érkező bármilyen támadástól tartania.

Az tehát elmondható, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszió felébresztette a NATO-t, és alig 1-2 év alatt a legtöbb tagállamban másfélszeresére vagy akár több mint kétszeresére nőtt a védelmi kiadások aránya.

Ezt is ajánljuk a témában

Így építi Lengyelország Európa egyik legnagyobb hadseregét

Ezerkétszáz harckocsi, 680 önjáró löveg, F-35-ösök és Apache-ok tucatjai: az EU katonai óriásává válhat Lengyelország, ha végigviszik a már elkezdett haderőfejlesztési programot. Addig is Varsó komplett fegyverkategóriákat ad át Ukrajnának az oroszok elleni háború folytatásához. Most induló, új cikksorozatunkban, a Seregszemlében Somkuti Bálint elemzi térségünk nemzeti hadseregeit!

 

Nyitókép: Politico-térképrészlet

Összesen 81 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lami
2024. február 15. 18:58
Mi lesz a gripenekkel? 26 ban lejár a lizing.
letsgobrandon-2
2024. február 15. 18:19
majd tudni kell mikor álljunk át -- a románoktól is lehet tanulni
B_kanya
2024. február 15. 18:03
vaevictis-2rugbista 2024. február 15. 17:24 "❤️ S­­­z­­­i­a­­ puha pucu!­­ ­­­N­é­­­z­d­­­ ­m­­­e­­g­­ ­a­­­z­­­ ­ú­j­ ­m­e­z­­­t­e­­l­­­e­­­n­ ­k­­­é­­p­­­e­imet ­­­i­­t­­t" Na homovictis már másnak is kínálgatja magát.
B_kanya
2024. február 15. 18:01
Kovács Ubul 2024. február 15. 16:30 ""az Ukrajna elleni orosz agresszió felébresztette a NATO-t" - " Aha ;) A lengyeleken kívül rendelt már bárki bármit, ami nem volt eddig is tervbe véve?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!