Így nyert nagyot Salvador rendpárti elnöke

2024. február 06. 20:09

Nayib Bukele tízezreket börtönözött be, hogy felszámolja a bűnözést az országban. Az állampolgárok úgy tűnik egyetértettek a politikájával, hiszen a szavazatok több, mint 80%-át vitte el.

2024. február 06. 20:09
2024 Presidential and Legislative Elections in El Salvador

Diadalittasan ünnepelte újraválasztását Nayib Bukele salvadori elnök. „Ez a győzelem a történelem legnagyobb különbségű győzelme" – mondta a politikus Nemzeti Palota erkélyéről az őt éltető tömegnek. A BBC salvadori tudósítója szerint az elsöprő győzelem az elnök ellentmondásos politikájának megerősítéseként értelmezhető. 

Nayib Bukele 2022 márciusában rendkívüli intézkedéseket vezetett be, amelyek drákói hatásköröket biztosítanak a rendőrségnek és a hadseregnek az el salvadori bandák elleni küzdelemben. Az elnök tömegeket tartóztatott le, amelyhez létrehozta Dél-Amerika legnagyobb börtönét, amelyben 40 ezer ember fér el. 

Bukele „mega-börtöne”: 

 

Ezt is ajánljuk a témában

A választópolgárok nagy többséggel szavaztak a szigorú politika folytatása mellett, amely radikális változást hozott a közép-amerikai országban.

Alig két év alatt több mint 75 000 embert tartóztattak le a politika keretében, 

és egész közösségek szabadultak meg a bandák fojtogató ellenőrzése alól. „Korábban nem tudtunk könnyen közlekedni, mert féltünk, hogy bánthatnak minket” – nyilatkozta egy Vilma Abrego nevű szavazó a BBC-nek. 

A szavazás napján tartott sajtótájékoztatón az elnök kijelentette: „El Salvador a világ legveszélyesebb helyéből a nyugati félteke legbiztonságosabb helyévé vált. Ez nem kis teljesítmény. Ez nem megy könnyen. A világon még senki sem csinálta ezt ilyen gyorsan és ilyen tisztán, mint mi itt, civil áldozatok nélkül.”

Az elnököt több nyugati jogvédő szervezet támadta a módszerei miatt, valamint azt állították, hogy ártatlan emberek is le lettek tartóztatva. Azonban a szavazók most megerősítették, hogy egyetértenek Bukele kemény politikájával. 

Nyitókép: Alex Pena / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bambuci
2024. február 07. 06:28
Minden csak akarat kérdése.
figyelő4322
2024. február 07. 00:20
Málaga21 2024. február 06. 22:47 "Mitől ellentmondásos az a politika, amivel a választók 80%-a egyetért?" Valóban, ez az 'ellentmondásos politika' egy... igen óvatos megjelölés. Hogy finoman fogalmazzak... Ez egy ún. PC (Politically Correct), óvatos fogalmazás. Tehát ÍGY fogalmazva még a 'legvadabb libernyákok' SEM tudnak komolyan belekötni... Persze ez egy BBC megfogalmazás... A BBC pedig, mint tudjuk a Politically Correct világnézet szempontjából a libcsiknek olyasmi, mint Keresztények számára az Újszövetség! Tehát élni és halni is kell aszerint, ami a lényege. A BBC egy agyhalottakat foglalkoztató, agyhalott módon fogamazó agyhalottak... Agyhalottan ócska sajtója...!
DE JÓ
2024. február 06. 23:43
A II.Vh után Dél-Korea a világ legszegényebb országai közé tartozott. 1, Az ország felemelését azzal kezdték, hogy erővel felszámolták az alvilágot, betiltották a szakszervezeteket és elkezdték támogatni a hazai burzsoázia kialakulását, felemelkedését. (A szakszervezet dolog neccesnek tűnik, de ha azok az alvilág kezében voltak, akkor volt racionalitása.) Az eredményt mindnyájan ismerjük. 2, Ha én nagypályás gazdasági, politikai bűnszervezetet működtetnék, biztosan nagyobb összeget fektetnék jogvédő szervezetekbe. Az elborult ballibsi (anti)humán értelmiségiek ugyanis olyan mértékben tekintik ellenségüknek az Államot, hogy képesek inkább a bűn és a bűnözés oldalára állni.
Málaga21
2024. február 06. 22:47
"az elsöprő győzelem az elnök ellentmondásos politikájának megerősítéseként értelmezhető." Nekem inkább a fenit mondat tűnik ellentmondásosnak. Mitől ellentmondásos az a politika, amivel a választók 80%-a egyetért?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!