Bejelentést tesz szerdán a NATO Donald Trump miatt, Magyarországot is emlegetik

2024. február 14. 08:43

A Financial Times szerint Donald Trump szavai után magyarázkodásba kezd a NATO, hogy megvédje tagjait, akik nem tartják be a megállapodást a védelmi kiadásokról. Magyarország teljesíti a célokat, ráadásul a kormány jó kapcsolatot ápol a volt amerikai elnökkel, így a cikk alapján nincs mitől tartania.

2024. február 14. 08:43
TRUMP, Donald

A NATO hamarosan bejelenti, hogy a legtöbb tagja jó úton halad a szövetség védelmi kiadási céljának elérése felé, miközben felkészül a további orosz agresszióra és Donald Trump volt amerikai elnök esetleges megválasztására – írja a Financial Times.

Ez a bizonyos kiadási cél, hogy a GDP 2 százalékát az országok fordítsák védelmi kiadásokra, amit a 31-ből csupán 11 tag, köztük Magyarország tud felmutatni.

Sokáig nem is zavart senkit ez az állapot, ám Trump már elnöksége idején is többször szóvá tette, a napokban pedig úgy fogalmazott: a NATO-tagországoknak teljesíteniük kell az előírásokat, ha ezt nem teszik meg, akkor az Egyesült Államoknak nem kellene megvédenie őket, például egy esetleges orosz támadás esetén.

A Financial Times beszámolója azt is állítja, hogy Trump deklaráltan NATO-szkeptikus – mint megírtuk, a demokraták úgy próbálnak meg kampányolni az állandóan bakizó Joe Biden mellett, hogy azzal riogatnak, Trump vezetésével az Egyesült Államok kilépne a NATO-ból.

Vannak olyan NATO-vezetők, akik viszont képesek lehetnek szorosabb kapcsolatra egy Trump-kormánnyal

– közölte a Financial Times, példaként Orbán Viktor kormányát említve.

Ezt is ajánljuk a témában

***

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

Nyitókép: MTI/AP/Matt Rourke

Összesen 115 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2024. február 14. 11:43
Azt kedvelem a jogállamban, hogy vannak írt szabályok, amiken nem kell betartani és vannak íratlanok, amiket meg igen. Hogy melyik-melyik, azt szokás szerint a sosem megválasztott zsűri harározza meg.
2024. február 14. 10:17 Szerkesztve
@andorra-77: "Ja persze, Trump a hibás, amiért elvárja, hogy teljesítse a mocsok nyugeurópai söpredék azt, amiben jó régen KÖZÖSEN megállapodtak" A 2% ajánlás, nem feltétel. Az európaiak már bizonyították, hogy tartják a szerződést, a katonáink élete árán. Az USA még nem. Úgyhogy most vagy szépen írd le nyomorék, hogy a mocskos Trump és a trumpista söpredék teljesítse amiben jó régen megállapodott. Vagy menj és köpd magad szembe, képmutató fideszjobbágy
csendbiztos-2
2024. február 14. 10:14
Nem értem ezt a nato-t. Kb. 2 éve ő szít világháborús hisztériát. Trump csak rájuk hivatkozva mondta amit mondott.
Squalline
2024. február 14. 10:00
Összefosta a csicska eu udvartartás magát. Most jön a demens császár mindenkit megnyugtatni, hogy aki haver, és fű alatt úgy nyalja ki a seggét ahogy épp szeretné, ott eltekintenek attól ki mennyi adót fizet be. Hiszen együtt sírunk és nevetünk, ahol én nevetek, te meg sírsz. Az egész korrupt eu kompánia hülye is. Trump az amerikai közember kódolt narratíváinak mélyére hatolt. Az usa az üzlet világa. Ennek sarokköve, hogyha szerzödésünk van, akkor azt teljesíted. Ha nem, magadra vess. Nincs nagyobb szégyen amerikában, mint nem fizetni azt, amire leszerződött valaki. A kisemberek világa így működik. Trump ezt pontosan tudja, leginkább oda szólt az üzenet. A vak érzelmekre és jóemberkedésre apelláló washingtont megszállt marketing neobolsevik elit az, ami szembe került az usa átlagpolgárral. Ott a szerződést felváltotta a szovjetbolsi tipusú ideológia-elvi "kötelesség". Bízzuk a képzeletre, hogy e között és egy korrekt szerződés között mi a különbség a hatalomgyakorlás tekintetében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!