A szankciókat kikerülve ömlik az alkohol Oroszországba

2024. február 16. 11:01

Lettország lett Oroszország legnagyobb whiskybeszállítója.

2024. február 16. 11:01

2023 első kilenc hónapjában Oroszország közel 244 millió euró értékben importált whiskyt, és ennek kétharmada Lettországból érkezett – írja a RIA Novosztyi tudósítása alapján a Deutsche Welle, amelyet a Világgazdaság idézett. A cikk szerint a második helyen egy másik egykori balti szovjet köztársaság, a szintén EU- és NATO-tag Litvánia áll, amely 27 millió euró értékben adott el whiskyt Oroszországnak.

A lap rámutat, hogy mindemellett az éghajlata miatt egyébként elhanyagolható bortermeléssel rendelkező Lettország vált Oroszország elsőszámú bortexportőrévé. Ezzel olyan „bornagyhatalmakat” előzött meg, mint például Olaszország. Utóbbi 68 millió euró értékben exportált bort Oroszországba, Lettország 73 millió euró értékben. A Világgazdaság rámutat, hogy a lett statisztikai hivatal adatai szerint a kétoldalú külkereskedelmi forgalom Moszkvával meghaladta az 1,1 milliárd eurót, és ennek több mint a felét ital, égetett szesz és ecet tette ki.

Újraexportálásról van szó

A portál hangsúlyozza, sem Lettország, sem Litvánia nem lett egy nap alatt jelentős whisky- és bortermelő, 

az általuk exportált alkohol legnagyobb része náluk regisztrált nyugati cégektől származik.

Ezek a nagyvállalatok tulajdonképpen csak afféle elosztóközpontnak használják Lettországot, így valójában újraexportálásról van szó – nyilatkozta a DW-nek Matiss Mirosnikovs, a lett jegybank közgazdásza. Mirosnikovs szerint a háború kitörése óta az ellátási lánc nem sokat változott, továbbra is ugyanazok a nagyvállalatok látják el Oroszországot, csak annyi a különbség, hogy most célállomásként Lettországot jelölik meg. Az ottani vállalatok intézik az oroszországi exportot, beleértve a vámügyintézést is.

Nyitókép: STEFANI REYNOLDS / AFP
 

Összesen 34 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lajajakab11
2024. február 16. 17:59
moszkovitáknak INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! Körönként prémium VODKA " KREMLIN Special Metanol " grátisz! ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! Haladóknak noviCSOKI ! csak a félkegyelműek válaszoljanak!!
nempolitizalok-0
2024. február 16. 15:14
A többi is eléggé leszarja a szankciókat: 2023-ban az uniós országok összesen több mint 29 milliárd euró értékben vásároltak olajat és gázt Oroszországtól. Ez áll az Eurostat ügynökség statisztikáiban . Emellett Oroszország összesen 50,64 milliárd euró értékben szállított árut Európának. Az EU-ból hazánkba irányuló import volumene 38,32 milliárd eurót tett ki. Bár Európa továbbra is kereskedik Oroszországgal, a bevezetett szankciók ellenére 2022-hez képest a kereskedelmi forgalom pénzben kifejezett értéke 2,9-szeresére csökkent. Az ilyen meredek esés egyik oka az olaj 2022-ben kialakult abnormálisan magas ára. 2021-hez képest 2,8-szeres a kereskedelmi forgalom csökkenése. Korábban ismertté vált, hogy az Egyesült Államok saját tilalma ellenére 2023 októberében és novemberében is vásárolt orosz olajat az úgynevezett „plafonnál” lényegesen magasabb áron.
irmag2
2024. február 16. 13:46
Aki ezt elindította, még jól emlékszik az aljas kommunista eszmékre és a népbutítás folyékonyságára. Sztogram!
Ugandai Bubu
2024. február 16. 13:22
Hanyatló nyugati buzi angolszász whisky, amikor ott a nemzethy kommunista vizecske a zigaz oroszoknak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!