A költségvetési válság közepette emelik a német kormánytagok fizetését

2024. február 28. 20:11

A közszolágtatásokon és a gazdákon spórol a német vezetés, de a politikusokon nem.

2024. február 28. 20:11

Miután a német kormány a költségvetési nehézségekre hivatkozva megnyirbálta a szociális támogatásokat, valamint adóemeléseket helyezett kilátásba a mezőgazdasági szektorba, most

jelentős fizetésemeléseket jelentettek be a kormánytagok és köztisztviselők számára. 

A Remix News számításai szerint az emelések, mintegy 979 millió euró (385 milliárd forint) többlet költséget jelentenek évente a német adófizetők számára.

A közigazgatási bérfejlesztése márciusban kezdődik: Frank-Walter Steinmeier német szövetségi elnök havi fizetése  például mintegy 21,5 ezer euróról  (8,4 millió forint) 23 ezer euróra (9 millió forint) emelkedik, ami 6,37 százalékos növekedést jelent. Olaf Scholz kancellár szintén emelésre számíthat, fizetése 20,7 ezer euróról 22 ezer euróra (8,6 millió forint) emelkedik.

A miniszterek fizetése szintén 7 százalékkal emelkedik. Március 1-jétől egy köztisztviselő az államigazgatásban pedig havonta 10,73 százalékal fog többet keresni. 

Amint arról a Mandiner korábban már beszámolt, Németország komoly költségvetési válsággal néz szembe, miután az ország Alkotmánybírósága úgy döntött, hogy alkotmányellenes, hogy a kormány a koronavírus elleni védekezésre szánt pénzeket más célokra akarta átcsoportosítani a költségvetésben, ez egy hatalmas, 60 milliárd eurós (23 ezer milliárd forint) lyukat hagyott a költségvetésben. Egyelőre nem tisztázott, hogy a német kormány hogyan fogja megoldani a helyzetet.

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MICHAEL KAPPELER / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:28
🍓 ️ ­­A­ ­d­­ö­­­g­ö­­s­­ ­­­l­­­á­­­n­y­o­­k­ ­v­­á­­­r­n­­a­k­­ ­­r­­­á­­d­ 👉 𝗪­­𝗪­𝗪­­.­𝗖­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­𝗡
Akitlosz
2024. március 01. 23:34
A tanárokon spórol a magyarországi vezetés, de a politikusokon nem.
Akitlosz
2024. március 01. 23:32
A magyarországi kormány tagjainak a fizetését is emelik, csak azt nem írja meg a Mandiner, ha a kormány narancssárga.
fater0921
2024. február 28. 22:25
Pontosan ezeken az ingyenélő senkiházi szarokon kellene spórolni nem a gazdákon!!!Ócska férgek......aztán csodálkoznak, hogy tüntetés tüntetés hátán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!