Scholz beismerte: kudarcot vallottak

2024. január 31. 17:59

A német kancellár azonban közölte: mindent megtesz.

2024. január 31. 17:59

Olaf Scholz német kancellár szerdán kijelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai szövetségesek közösen olyan „hatalmas mértékű” támogatást nyújtsanak Ukrajna számára, amely befolyással van Vlagyimir Putyin orosz elnök döntéseire. „Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a közös európai hozzájárulás olyan hatalmas mértékű legyen, 

hogy arra Ukrajna építeni tudjon, Putyin pedig ne számolhasson annak csökkenésével” 

– közölte a német kancellár a német parlament alsóházában mondott beszédében az Ukrajna katonai támogatása ügyében sszehívott EU-csúcs előtt.  

„Az ígéretünket nem szeghetjük meg”

Scholz az elmúlt hetekben az Ukrajnának szánt támogatás növelésére szólította fel az uniós államokat. Egy, a Financial Times című brit lap által szerdán közzétett véleménycikkben a német kancellár négy másik uniós vezetővel együtt beismerte, hogy a szövetség március végéig nem tesz eleget az egymillió tüzérségi lőszer Ukrajnába szállítására vonatkozó ígéretének.  

Az ígéretünket azonban nem szeghetjük meg” 

– írta a német kancellár Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel, Petr Fiala cseh kormányfővel, Kaja Kallas észt miniszterelnökkel és Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökkel együtt. Mivel a most leadott megrendeléseket csak jövőre teljesítik a lőszergyártók, a vezetők arra hívták fel a figyelmet, hogy megoldást kell találni a tüzérségi lövedékek szállításának felgyorsítására a meglévő készletekből vagy közös beszerzés révén. „Minden államnak meg kell tennie minden tőle telhetőt Ukrajna támogatásáért” – írták, hozzátéve, hogy a lőszerutánpótlás az ukrán katonák számára élet-halál kérdése.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/Filip Singer

 

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pandalala
2024. február 05. 17:06
"A német kancellár azonban közölte: mindent megtesz." Hogy még nagyobb legyen a kudarc.
nzoltan-818
2024. február 03. 23:06 Szerkesztve
Igazad van Scholz elvtárs, legalább is abban, "hogy a lőszerutánpótlás az ukrán katonák számára élet-halál kérdése". De kérdeznén tisztelettel, hogy a tűzszünet és a békekötés mi lenne az ukrán katonák számára ? Gondolom én, az maga az életbenmaradás, az maga az élet lenne sokuk számákra!
bondavary
2024. február 02. 16:15
Ez nagyon hülye. Mindegy, mennyi áldozat lesz még, mindegy, mibe kerül Európának, a háborúnak folytatódnia kell. Miért? A mi szempontunkból a semmiért, egyébként az USA érdekeiért.
jugabe
2024. február 02. 15:38
Ennyire nem lehet valaki idióta, hogy sok tízmilliárd euro haszontalan elköltése után még nagyobbat ígér, miközben a saját országa - aminek jólétéért pont ő és dilettáns szabadcsapata lenne felelős- éppen összeomlani készül miattuk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!