Obi-Wan Biden

2024. január 17. 22:41

Az iowai eredmény megerősítette, hogy a jobboldalon nincs erő, amelyik megállíthatná Trumpot,

2024. január 17. 22:41
Horváth Gábor
Horváth Gábor
Népszava

„Kegyetlenül hideg hétfő este volt Iowában, talán ennek is tudható be, hogy a hárommilliós államban csupán 110 ezren mentek el a Republikánus Párt jelöltállító gyűléseire, ennyien adták meg az előválasztások alaphangját. Az eredmény maga a megtestesült papírforma, Donald Trump, akit a közvélemény-kutatók 50-52 százalék körül mértek, végül 51 százalékot kapott, a 99 megyéből egyetlen egy volt, ahol Nikki Haley mögé szorult. Egy lépéssel közelebb kerültünk a 2020-as elnökválasztás visszavágójához – azzal a különbséggel, hogy azóta Trump és Biden elnök is idősebb lett négy évvel, előbbi 77, utóbbi 81 lesz a november 5-i választás idején.

Meg persze a világ is sokat változott, például egyszerre két háború is pusztít. Ukrajnában és Izraelben is sokan az Egyesült Államoktól várják a sorsdöntő segítséget, miközben az amerikaiak saját gazdaságuk és demokráciájuk állapotával vannak elfoglalva, a kongresszust megbénítja a megosztottság, a legfelsőbb bíróság pedig egyszerre vakarja mind a kilenc fejét, mit tegyen a Trump indulását megtiltó jogi kezdeményezésekkel. Egyrészt nyilvánvaló, hogy az exelnök törvénytelenül próbált hatalomban maradni, másrészt mégsem lehet kizárni a versenyből, hiszen mögötte áll a republikánusok többsége.

Az iowai eredmény megerősítette, hogy a jobboldalon nincs erő, amelyik megállíthatná Trumpot, még akkor sem, ha Biden ellen bárki mással jobbak lennének a republikánusok esélyei. A demokrácia amerikai és egyéb hívei számára egy kicsit már mereven járó és nagypapásan beszélő öregúr nyújtja az egyetlen reményt. Mint a Csillagok háborújában Leia hercegnő Obi-Wan Kenobitól, a világ egyedül Joe Bidentől várhatja, hogy megmentse a most festett szőke, de továbbra is meglehetősen ijesztő Darth Wadertől. A tét nyomasztó, az esélyek pedig kiegyenlítettebbek, mint szeretnénk.”

***

Nyitókép: BASTIAAN SLABBERS / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2024. január 26. 14:42
Majd előhúzzák a kalapból a "csippedélfiúkról" álmodozó Obamát!
zakar zoltán béla
2024. január 18. 14:01
0000000000000
Hajnóczi Kristóf
2024. január 18. 13:02
Nekem úgy tűnik, a Star Wars helyett valami egészen mást nézett. A SW filmek azt mesélik el, hogyan alakul ki a Birodalom, vagyis szerzi meg az Erő sötét oldala, G. Schwartz Palpatine az egész világ felett az ellenőrzést háborúk kirobbantásával, civilizációk bedöntésével. Különösen azok a mozzanatok áthallásosak, amikor a Szenátus felett veszi át az ellenőrzést (azaz amikor azzal töri le az Köztársaság, vagyis az EU tagállamok ellenállását, hogy megveszi kilóra a kritikus számú EP képviselőt és kigolyózza a katari konkurenciát), meg amikor kirobbantja a klón háborút - értsd: a kilóra megvett Ukrajnában.
robertdenyiro
2024. január 18. 10:26
"Egyrészt nyilvánvaló, hogy az exelnök törvénytelenül próbált hatalomban maradni" Hát hogyne. Mert a gazdád azt parancsolta hogy ezt kell leírnod a szektás híveid meg örömmel nyugtázzák hogy ők az egyetlen igazság kizárólagos birtokosai. A szektás demokralibnáci söpredék buborékvarázsa, szívogassátok csak a saját fingotokat, idióta retkek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!