„Médiareformnak” nevezi a Financial Times a lengyelországi erőszakos hatalomátvételt

2024. január 03. 21:00

A brit lap a nemrég még Márki-Zay Péterrel tárgyaló Szymon Holownia Szejm-elnököt egyenesen Zelenszkijhez hasonlította.

2024. január 03. 21:00
null

Mint arról beszámoltunk, karácsonykor sem állt le, sőt tovább dübörgött a december elején hivatalba lépő Tusk-kormánnyal fellángoló lengyel médiaháború. A helyzet egészen odáig fajult, hogy december 26-án a televízió két, egymást el nem ismerő felügyelőbizottsága két elnököt választott a média élére.

Az események mögött a régi-új kormányfő, Donald Tusk áll, aki december közepén, pár nappal a hivatalba lépése után már elégedetlen volt miniszterével, mondván, már rég el kellett volna intézni az ügyet. Az Európai Tanács volt elnökét az sem érdekelte, hogy a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a lépését.

Az ügyben hosszú cikket írt a Financial Times, amely „médiareformnak” nevezte a decemberi eseményeket.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

„Látom az esélyt, hogy Lengyelország jó irányba változhat” – nyilatkozta a lapnak egy megszólaltatott fiatal nő. A Financial Times megjegyzi: a lengyel alsóház, a Szejm tévéjének rövid idő alatt 650 000 feliratkozója lett, (ez ötször annyi, amennyi a német Bundestagnak van) ami azt jelzi: sokan akarnak tanúi lenni „a politikai átmenetnek”.

A parlamenti közvetítésekben pedig főszerepet játszik az újdonsült házelnök, Szymon Holownia, aki egyben a Lengyelország 2050 koalíciós pártot is vezeti.

Amikor novemberben átvette a Szejm vezetését, a 47 éves Hołownia, aki korábban a Got Talent televíziós műsor lengyelországi változatának műsorvezetője volt, azt tanácsolta a választóknak, hogy „készítsenek be popcornt”, és nézzenek a korábbiaknál izgalmasabb parlamenti összecsapásokat.

„Szellemessége és spontaneitása saját házelnöki szerepét is szenzációvá tette a közösségi médiában, és párhuzamot mutatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki szintén tévésztár volt, mielőtt a politikára váltott” – írja a nemrég még Márki-Zay-jal tárgyaló Holowniáról a brit lap.

A Szejm-közvetítés ismertségének növelésével Hołownia azonban saját esélyeit is növeli Duda leváltására. 

A politikus nemrég bejelentette: 2025-ben másodszor is megpályázza az elnöki tisztséget, miután a 2020-as elnökválasztáson – amelyet az újrázó PiS-es, Andrzej Duda nyert meg – a harmadik helyen végzett.

Az Onet lengyel hírmédia által decemberben közzétett Ibris közvélemény-kutatás szerint Hołowniát tartják jelenleg a legmegbízhatóbb politikusnak Lengyelországban, megelőzve Tuskot és Dudát is.

Nyitókép: BEATA ZAWRZEL / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

 

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 85 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
oberennsinnen49
2024. január 04. 16:16
"a 47 éves Hołownia, aki korábban a Got Talent televíziós műsor lengyelországi változatának műsorvezetője volt, „Szellemessége és spontaneitása saját házelnöki szerepét is szenzációvá tette a közösségi médiában, és párhuzamot mutatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, aki szintén tévésztár volt, mielőtt a politikára váltott”" Mi a különbség Holownia és Zelenszkij között? ??? Holownia CIA-médiakurva, Zelenszkij CIA-médialator. Ennyi.
Aerion
2024. január 04. 11:03
Takarodjanak ezek a halál faszára, emberiségellenes degenerált bűnözők, gyilkosok, elmebetegek. Az elsőtől az utolsóig fel kell kötni az összeset.
Janika50
2024. január 04. 08:46
Mi ebben a meglepő? Az akkori haladó média forradalomnak nevezte az Uljanov-Lenin, de inkább Bronstein-Trockij álltal vezezett Péterváradi cirkuszt. Semmi nem változott eszmeileg, kizárólag a szereplők cserélődtek az idő előre haladtával. Apropo, mélyen a feledés homályába merült már az a tény, pár évvel ezután számtalan ország hadserege állomásozott hóditóként Oroszország területén. Az amcsik, a polákok, a csehek, ... Az utóbbiaknak döntő szerepük volt a cári család legyilkolásában is.
Majdmegmondom
2024. január 04. 07:29
Háááát, az van, hogy minden nézőpont kérdése... Ha majd a jobboldal győz, megváltoznak a nézőpontok, addig max ugrabugrálhatunk, de semmi nem fog történni. Emlékezzünk csak Gyurcsány hatalmas demokrata tetteire 2006-ból... Az is csak nézőpont kérdése volt...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!