Irán bekeményített: hadihajót küldött a Vörös-tengerre

2024. január 01. 22:52

Teherán azután lépte ezt meg, hogy az amerikaiak elsüllyesztettek három húszi kishajót.

2024. január 01. 22:52

A Bloomberg arról számolt be, hogy az iráni Alborz romboló hétfőn hajózott át a Bab El-Mandeb-szoroson, amely egy kulcsfontosságú átjáró a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl között. 

Irán fellépése az Egyesült Államok által vezetett tengeri csoport létrehozására adott ellenválaszként értelmezhető. A csoportot azért hozták létre, hogy megakadályozzák a Teherán által támogatott húszi lázadók támadásait.  Ezek a támadások egy olyan tranzitútvonalat fenyegetnek, amelyen a világkereskedelem teherforgalmának 12 százaléka bonyolódik.

Mint ismert, a húszik 

novemberben támadásokat indítottak olyan hajók ellen, amelyekről azt állították, hogy Izraelbe tartanak, vagy izraeli szervezetek tulajdonában vannak.

 Ezzel próbálták fékezni az izraeli offenzívát a Gázai övezetben. 

A Pentagon jelentése szerint a húszik egy hónap alatt eltérítettek egy konténerhajót, és több mint 100 drón- és ballisztikus rakétatámadást indítottak 10 kereskedelmi hajó ellen.

Az elmúlt napokban az amerikai hadsereg elsüllyesztett három húszi kishajót, miután azok támadást intéztek egy konténerszállító hajó ellen a Vörös-tengeren. A hajót korábban két, a húszik által ellenőrzött jemeni területről indított ballisztikus rakétával vették célba, amelyeket az amerikai hadsereg lelőtt.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Nyitókép: MATI MILSTEIN / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Kapcsolódó cikkek a Háború Izraelben aktában.

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. január 04. 10:39 Szerkesztve
Milyen kar hogy nem csak izraeli kotodesu hajokat tamadnak mar.. huzogassak csak az oroszlan bajszat… Kuldjek csak…barmok🤣🤣🤣
Osztap_Bender
2024. január 03. 15:35
Talán majd mi is küldünk oda egy kétpárevezős, parittyával felfegyverzett naszádot. Az új hadvezér "farkasmihályunktól" kitelik az ilyesmi.
Janika50
2024. január 02. 19:21
Az ameriki haditengerészeti jelenlét annyira természetes, mint az orosz, iráni, kinai hadihajók jelenléte a Delaware, Chesapeake, Mexikói, Californiai öbölben. Vagy Hawai partjainál. Elvégre a szabadság, szabad kereskedelm hazája a mindenki álltal imádott nagy és erős jueszéééé. Vagyis igy lenne rendjén, de nincs igy. És a világ jelentős része, sajnos Európával az élen, beveszi azt a hitvány, hazug dumát, amit a haladás bajnokai elhintenek.
nitsahon
2024. január 02. 17:52
Köszönhetően a Wén Demens Bidének, aki LEFEKÜDT a TERRORÁLLAM Iránnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!