Íme a legviccesebb elrománosított magyar településnevek!

2024. január 06. 20:34

A Maszol rámutatott, hogy a legbizarrabb elnevezéseket a fonetikus átírás eredményezte.

2024. január 06. 20:34

Pengő Zoltán rengeteg elrománosított magyar település nevét gyűjtötte össze. Se szeri, se száma az olyan erdélyi településeknek, melyeknek a román elnevezése láttán az ember azt se tudja, hogy sírjon vagy nevessen. Ritka az olyan erdélyi megye, ahol ne lenne „falău”-ra végződő helységnév, tragikomikus emlékeként a magyar múltnak, az egykori magyar világnak – írta a Maszol.hu portálon.

1920 után a román hatóságok elkezdték átkeresztelni az újonnan szerzett terület falvait, városait.

A legbizarrabb elnevezéseket a fonetikus átírás eredményezte. Ennek eredményeként lett a bihari Érkeserűből Cheșereu, a Kolozs megyei Csomafájából Ciumăfaia, a szilágysági Szilágynagyfaluból Nușfalău, Máramarosszigetből Sighetu Marmației és a Maros megyei Haranglábból Hărănglab.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: DANIEL MIHAILESCU / AFP

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pragmatika
2024. január 07. 16:40
Egyébként egyetlen dologban korrektek voltak ilyen szempontból az usákok. Simán meghagyták az elfoglalt területek földrajzi, és helységneveit. (Sierra Nevada, California, San Francisko, Los Angeles stb.) Nem szarakodtak kicsinyes átnevezgetésekkel. Egyébként az oláhok simán átnevezgették volna a tiszántúli településeket is, ha megkapják, nyugi bele. Mondjuk Arad-ba beletört a bicskájuk, miután Nagyváradot már le oradeázták.
pragmatika
2024. január 07. 16:34
@Tommaso Mit fröcsögsz te féreg ?! Azok kik voltak akik a székely hadosztálynak küldendő tüzérségi lövegeket szándékosan tönkretették ? És akik gyakorlatilag felfegyverezték az oláhokat ? Azok bizony a te elvtársaid, károlyiék.
KaOEs
2024. január 07. 16:26
rece sus tăiat…
tikkadt-szocske
2024. január 07. 14:19 Szerkesztve
Csanálosból ( Szatmár megye ) Urziceni lett. Ez kőkemény nyelvi leleményre utal. Amúgy 99,9 % ban sváb falu.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!