Fizetve: megkaphatják a törökök a F-16-osokat Bidenéktől, miután aláírták a svédek csatlakozását a NATO-hoz

2024. január 27. 15:59

Sajtóhírek szerint az ügylet értéke akár 23 milliárd dollár is lehet majd.

2024. január 27. 15:59
null

Miután a törökök jóváhagyták Svédország NATO csatlakozását, a Biden-kormányzat értesítette a kongresszust arról, hogy új F-16-os vadászgépeket tervez eladni Törökországnak egy akár 23 milliárd dollár értékű ügylet keretében – írja névtelen amerikai tisztségviselőkre hivatkozva a Politico.

Ezt is ajánljuk a témában

Amerika, Törökorszég és egy 23 milliárd dolláros üzlet

A lap információi szerint ugyanis az amerikai törvényhozók zöld utat adtak az F-16-osok Törökországba szállításának, miután a törökök jóváhagyták Svédország NATO csatlakozását. Ez a döntés lehetővé teszi a Lockheed Martin gyártmányú repülőgépek értékesítését Törökországnak, miután a képviselőház külügyi és szenátusi külügyi bizottságainak vezetői informális jóváhagyásukat adták a döntéshez. A cikk szerint a képviselőház külügyi és szenátusi külügyi bizottságának négy vezetője közölte a kormányzattal, hogy nem fogják megakadályozni az eladást.

A megállapodás 40 F-16-ost tartalmaz, amelyeket a Lockheed Martin gyárt, és 79 meglévő török F-16-ost modernizálnak majd. A kormány ezzel egyidejűleg tájékoztatta a kongresszust, hogy emelett fejlettebb F-35-ös vadászgépet akar eladni Görögországnak egy 8,6 milliárd dollár értékű ügylet keretében, két amerikai kormányzati tisztviselő szerint. 

Ez a csomag lenne a második nagy katonai eladás Törökországnak, amelyet a kongresszus az elmúlt hónapokban jóváhagyott. Ugyanis még áprilisban Washington aláírt egy 259 millió dolláros szoftverfejlesztési csomagot Törökország meglévő F-16-os flottája számára.

A szenátus külügyi elnöke, Ben Cardin pénteki nyilatkozatában kijelentette, hogy engedélyezi az eladást, miután Ankara jóváhagyta Svédország csatlakozási kérelmét. Cardin, aki azon törvényhozók közé tartozik, akiknek kétségei vannak a Törökországgal kapcsolatos egyéb kérdésekkel kapcsolatban, azt mondta, azt akarja, hogy Törökország előrelépést érjen el az emberi jogok terén, határozottabban lépjen fel Oroszország ukrajnai inváziójával szemben, és mérsékelje retorikáját a Közel-Keleten.

 Aggályainkat határozottan és következetesen továbbítottuk a Biden-adminisztrációnak folyamatos együttműködésünk részeként, és pozitívnak tartom a török tisztviselőkkel folytatott megbeszéléseink irányát e kérdések kezelése érdekében”

 – mondta Cardin nyilatkozatában.

Azonban fontos kiemelni, hogy informális jóváhagyásról beszélhetünk, a szenátus és a képviselőház külügyi vezetőinek jóvá kell hagynia a kongresszus elé terjesztett külföldi fegyvereladásokat, így a demokraták és a republikánusok hatékony vétójoggal rendelkeznek Biden amerikai gyártmányú vadászgépek Törökországnak történő eladására vonatkozó tervei tekintetében.

Cardin lépése fordulat elődjéhez képest a Külügyi Bizottság élén

Bob Menendez szenátor, aki lemondott a bizottsági tagságáról, miután korrupciós ügyek miatt vádat emeltek ellene, rendíthetetlen ellenzője volt annak, hogy amerikai gyártmányú repülőgépeket adjanak el Ankarának. A cikkben kiemelik, hogy az eladások megakadályozásának messze nem csak Svédország NATO-csatlakozásának akadályozása volt az oka, hanem többek között azon tényezők, hogy Törökországban kérdéseket vet fel az emberi jogok helyzete, a török hadsereg görög légtérbe való 

gyakori behatolásai és az orosz gyártmányú S-400 légvédelmi rendszerek megvásárlása is növelte a feszültséget az Egyesült Államokkal.

Az F-16-osok eladására azután került sor, hogy az Egyesült Államok kivette Törökországot a fejlettebb F-35-ös vadászgép programjából, amelyet szintén a Lockheed Martin épített.

***

Nyitókép: MTI/EPA pool/Sedat Suna


 

 

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
gegrolla
2024. január 28. 04:34
RecepT Tayyip Kardigánnak is csak a repülőgépek voltak a fontosak.Mindjárt nem számít, hogy a svédek mindenféle kurd tenoristákat rejtegetnek állítólag...Képmutatás level egymillió. :-))))
blondiner
2024. január 27. 23:38
Régebbi híradások F35-ről szóltak. Amikor megvették az SS400-as rendszert, leállították a tárgyalásokat. Valami itt nem stimmel, mert F16-osok már régen rendszerben voltak.
lájkbajnok
2024. január 27. 20:56
Nyilván az is alku része volt, hogy ne Erdogan ratifikáljon utoljára, és a csútit hagyják benne a szarban. Ez volt a cseresznye a tortán, jót röhögtek rajta Ankarában és Washingtonban.
bagira002
2024. január 27. 20:21 Szerkesztve
Magyarország is tehetne hasonló szerződés aláírást , ne legyünk jótékonysági hivatal , az euban is gyakorlat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!