Az EP-képviselők csaknem ötöde megfosztaná Magyarországot a szavazati jogától

2024. január 12. 17:51

A petícióhoz döntően az EP öt frakcióját képviselő politikusok csatlakoztak: kereszténydemokraták, szocialisták, liberálisok, zöldpártiak, a szélsőbalhoz tartozók, magyarok nincsenek közöttük.

2024. január 12. 17:51
Petri Sarvamaa finn EP-képviselő, a hazánk elleni EU-s eljárások egyik fő motorja

A Népszava értesülése szerint péntek délutánig a 705 EP-képviselőjéből 120 írta alá Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata politikus kezdeményezését, hogy a hetes cikkelyes eljárás keretében fosszák meg Magyarországot a szavazati jogától a döntéshozó EU Tanácsban. 

Ezt is ajánljuk a témában

A petícióhoz döntően az EP öt frakcióját képviselő politikusok csatlakoztak: kereszténydemokraták, szocialisták, liberálisok, zöldpártiak és a szélsőbalhoz tartozók, s van egy finn szélsőjobboldali és egy populista olasz képviselő, magyarok nincsenek az aláírók között. Sarvamaa azt várja Roberta Metsolától, az EP elnökétől, hogy támogatja az indítványt tartalmazó parlamenti határozatot.

Sarvamaa a lapnak azt nyilatkozta, sürgősen foglalkozni kell Orbán Viktor lépéseivel, 

kulcsfontosságú lenne, hogy a lehető leghamarabb felmérjék a petíció ötletének általános támogatottságát a plenáris ülésen.

Hasonló követelést tartalmaz az alapvető jogok helyzetéről szóló jelentés, amelynek előterjesztője, a német szociáldemokrata Katarina Barley felszólítja az EU Tanácsát, tegyen lépéseket annak kinyilvánítására, hogy 

Magyarország folyamatosan és súlyosan megszegte-e a szerződésekbe foglalt uniós normákat.

A Sarvamaa által javasolt szankció lehetőségét az Orbán-kormánnyal szemben 2018-ban elkezdett hetes cikkelyes eljárás tartalmazza. A procedúra végén a tagállamok korlátozó intézkedésekkel sújthatják Magyarországot, ezek egyike lehet a szavazati jog megvonása.

 

Nyitókép: Petri Sarvamaa finn európai parlamenti képviselő, az Európai Néppárt frakciójának tagja a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos uniós aggályokra adott magyar válaszintézkedésekkel kapcsolatban tartott sajtóértekezleten az Európai Parlament brüsszeli épületében 2022. november 17-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Összesen 128 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
vendeg-15
2024. január 20. 09:47
Az ilyen Sz;;r-alkra oda se kell figyelni. Valamivel be kell alni a sor vegere,hogy ra figyeljenek. Egy jelenlektelen senki.
Lajoss
2024. január 19. 11:15
Hitvány pártállamban élünk.Ennyi.😢
lofejazagyban-2
2024. január 15. 07:51
vissza kell állítani a vámszedést a magyar határon. Megszűnnek az anyagi viták is. Igaz, a sor Hegyeshalomtól kb. Linzig tartana.
Nuttika
2024. január 14. 19:28
Melyik normát és mivel? Szó szerint idézzétek a normát és mutassatok rá, hogy az hogyan lett megszegve. Ködös üres lózungokkal már tele van a padlás.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!